Locuințele dintr-un întreg cartier ieșean vor fi dotate cu contoare inteligente pentru energie, datorită unei investiții finanțate cu bani europeni, intenția finală fiind extinderea la nivelul întregului oraș. Delgaz Grid, fosta E.ON, a încheiat deja contractul de finanțare europeană, iar proiectul are o valoare totală de 45 milioane lei.
Contoarele inteligente au început să fie montate în România în special după anul 2014, dar până acum în Iași au fost instalate doar 600. În schimb, în zona de nord-est a țării, aria de deservire a Delgaz, există peste 270.000 de contoare SMART, în special în județele Bacău și Neamț.
Investiția este o premieră pentru municipiul Iași, având în vedere amploarea proiectului: vor fi montate 10.016 contoare în peste 530 de scări de bloc din cartierul ieșean Nicolina II. Proiectul mai cuprinde lucrări la infrastructura aferentă.
Oficialii Delgaz Grid spun că implementarea sistemului de măsurare inteligentă (SMI) aduce o serie de beneficii consumatorilor, dar există și controverse: proiectele-pilot derulate în perioada 2015-2016 ar fi determinat creșterea tarifelor de distribuție și, implicit, a prețului de energie electrică la consumator. Cel puțin așa susțin parlamentarii care, anul trecut, au făcut unele modificări legislative în domeniu, modificări ce tergiversează înființarea SMI la nivel național.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului vizează reducerea consumului de energie electrică. Într-un răspuns oferit PressHub și Ziarul de Iași, oficialii Delgaz Grid au explicat modul în care poate scădea factura: consumatorii vor fi atrași într-un parteneriat activ prin care reducerea de consum să devină efectivă.
Care sunt beneficiile unui contor inteligent
„În baza rapoartelor de consum la care clientul va avea acces, acesta își poate elabora o strategie de optimizare și reducere a consumului. Prin posibilitatea de tarifare diferențiată pe paliere orare, consumatorul își poate redistribui consumul astfel încât să-l reducă în perioada vârfurilor de sarcină, când prețul este mai mare”, susțin reprezentanții Delgaz.
Dacă reducerea consumului poate fi un efect indirect al proiectului, implicând o anumită disciplină a consumatorului, contorul inteligent, odată integrat în SMI, aduce câteva beneficii directe care rezolvă unele dintre problemele actuale.
În primul rând, citirea contorului se va face de la distanță, iar factura va fi emisă strict pe consumul real înregistrat. Astfel, consumatorul nu va mai fi nevoit să trimită citirea, iar contorul va comunica cu sistemul centralizat prin rețeaua de joasă tensiune. Delgaz asigură faptul că datele sunt transmise în deplină securitate. Citirea de la distanță va elimina două probleme majore: operatorul nu va mai trimite facturi cu estimări de consum, iar eventualele erori de citire, și, implicit, erori de facturare, nu vor mai fi de actualitate.
O altă problemă rezolvată este cea a costurilor privind reconectarea: acestea nu vor mai exista pentru consumator. „Conform reglementărilor în vigoare, operațiunile de deconectare și/sau reconectare la un consumator la care este instalat și integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client”, spun oficialii Delgaz. În cazul unei deconectări, consumatorul se poate reconecta prin simpla apăsare a unui buton sau prin acționarea pârghiei unui întrerupător general din blocul de măsură și protecție al contorului. Un alt beneficiu al contorului inteligent constă în posibilitatea ca unele defecțiuni să fie remediate tot „de la distanță”.
„Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit și diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate și sunt stabilite măsuri de intervenție de la distanță sau în teren, după caz”, arată oficialii Delgaz Grid.
Ce lucrări vor fi executate în cadrul proiectului
Pe lângă montarea a peste 10.000 de contoare inteligente la consumatorii din cartierul Nicolina II, proiectul prevede lucrări la rețeaua de distribuție de joasă tensiune aferentă. Rețeaua va fi reabilitată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri și a peste 1.800 de tablouri electrice (firide). „În același timp, vor fi implementate infrastructura hardware și aplicațiile software necesare funcționării sistemului de măsurare inteligent”, precizează oficialii Delgaz.
Investiția depășește 45 milioane lei, 19 milioane lei din această sumă fiind bani europeni. Contribuția Delgaz ajunge la circa 22 milioane lei, în timp ce cofinanțarea de la bugetul național este de 3,4 milioane lei. Contractul de finanțare europeană a fost semnat în luna august 2018, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
În schimb, demersurile pentru implementarea proiectului au început mult mai devreme, iar, în aprilie 2018, Delgaz a obținut autorizația de construire pentru efectuarea lucrărilor. Potrivit actului emis de Primăria Iași, contoarele inteligente vor fi montate în 10.016 de locuințe din 531 de scări de bloc aflate pe 22 de artere de circulație (străzile Frumoasa, Libertății, Izvor, Pompieri, Lacului, Răzoarelor, Ion Inculeț, Oțelari, Hlincea, Dimineții, Neptun, Radu Vodă, Clopotari, Măgurii, Olari, Ovidiu, Carpați, Cetățuia, Plantelor, bd. Poitiers, șos. Nicolina și aleea Tudor Neculai).
„În perioada 2014-2018 au fost integrate în sistem aproximativ 278.000 de contoare, cele mai multe fiind instalate în județele Bacău și Neamț, valoarea totală a investițiilor fiind de aproximativ 94,7 milioane lei”, este situația actuală din zona de nord-est a țării, conform Delgaz Grid, operator care are peste 3 milioane de clienți.
Oficialii companiei nu au putut preciza care sunt planurile de viitor în montarea de contoare inteligente, subliniind că acestea sunt „în curs de elaboare”.
Parlamentarii spun că sistemele SMART cresc factura la energie
În luna iulie a anului trecut, parlamentarii au prelungit până în anul 2032 înființarea de sisteme de măsurare inteligentă. Anterior, conform unei directive europene (2009/72/CE) transpusă în legislația națională, sistemele trebuiau realizate până la sfârșitul anului 2020 cu un obiectiv clar: integrarea în SMI a 80% dintre consumatori. În schimb, parlamentarii au schimbat termenul și au eliminat procentul consumatorilor. Una dintre motivațiile care au dus la această modificare este cuprinsă în raportul Comisiei de industrii a Camerei Deputaților, raport ce a stat la baza aprobării Legii 202/2018. În document se arată că obiectivul ca 80% dintre consumatori să fie integrați în SMI „nu poate fi susținut economic și realizat fizic” până la sfârșitul anului 2020.
Totodată, în raport se susține că în urma proiectelor pilot implementate în anii 2015 și 2016 s-au identificat mai multe probleme: creșterea tarifelor de distribuție și, implicit, a prețului energiei electrice la consumator, dificultăți de gestionare logistică a procesului și afectarea altor tipuri de investiții în rețelele de distribuție.
Cu toate acestea, într-o analiză a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicată anul trecut, se arată că SMI la nivelul țării, aferente proiectelor pilot, au avut efecte pozitive, prin reducerea semnificativă la costurile cu citirile, costurile cu intervențiile în rețele și la consumul propriu tehnologic.
„Din datele raportate rezultă că beneficiile preconizate ale implementării sistemelor de măsurare inteligentă se pot realiza.(…) Intervalele de timp la care se realizează înregistrarea consumului, a mărimilor configurate pentru calitatea energiei și a evenimentelor și transmiterea acestora către sistemul central de colectare și administrare a datelor, realizate în cadrul proiectelor pilot, arată că sistemele testate asigură realizarea funcționalităților prevăzute”, spune ANRE.
În aceeași analiză, ANRE arată că sistemele inteligente pot ajuta la îmbunătățirea managementului rețelelor de joasă tensiune prin furnizarea de date în timp real despre starea rețelei și nivelul unor parametri tehnici de funcționare: valoarea tensiunii de alimentare, inclusiv abaterile față de valorile limită impuse, puterea maximă instantanee, abateri ale puterii medii consumate față de valoarea contractată, întreruperile în alimentarea cu energie electrică de scurtă și lungă durată, semnalizarea tentativelor de acces fraudulos.
În schimb, inclusiv ANRE a considerat că este necesară prelungirea termenului de implementare a SMI. „Instalarea SMI, în această fază, este benefică în special operatorilor. Pentru a materializa beneficii clienților finali este necesară adaptarea cadrului de reglementare care să permită utilizarea funcționalităților SMI de către clienții finali direct sau prin intermediul unor furnizori de servicii. (…) Dacă în ceea ce privește realizarea funcționalităților SMI acest lucru este deja implementat de către fabricanții de contoare, managementul datelor de măsurare și asigurarea securității și confidențialității în gestionarea acestora este încă o problemă nerezolvată, insuficient reglementată, aflată în dezbatere”, se mai arată în analiza ANRE.
La sfârșitul anului 2017, conform ANRE, la nivel național era înregistrat un grad de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă de doar 4,8% din numărul total de consumatori racordați la rețelele de joasă tensiune.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.