Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de medicamente sunt numereoase. Practica marilor companii farmaceutice de a „ademeni” managerii de spital din întreaga lume cu diverse oferte sau contracte de consultanță nu a ocolit nici pe managerul Spitalului Universitar din București.
Prof.dr. Cătălin Cîrstoiu, și soția sa, Monica, au oferit în trecut consultanță pentru mari companii producătoare de medicamente din lume. Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL la primăria generală a Capitalei.
Contractele sunt trecute în declarațiile de avere ale medicului din 2013 și 2014.
Astfel, în 2014, Cîrstoiu a primit în baza unui contract de consultanță suma de 3.497 de lei de la Roche România, 2.500 și 2.350 de lei de la Astra Zeneca România și Merck Sharp & Dohme.
Soția sa, Monica, a avut contracte de consultanță între 200 și 3.400 de lei cu Roche România, Stem Lab, Cord Blood Center, Multicell.
În 2013, medicul Cîrstoiu a încasat în baza unor „convenții civile” semnate cu Merck Sharp România, Astra Zeneca, AMGEN GMBH, Berlin Chemie Menarini, sume între 1.780 de lei și 2.316 lei.
Tot atunci, soția candidatului, Monica Cîrstoiu, a oferit consultanță pentru patru bănci de celule stem, valoarea acestora fiind cuprinsă între 900 și 7.875 de lei.
Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu Big Pharma
Începând din 2016, firmele de medicamente sunt obligate să facă publice sponsorizările către medicii din România. Aceste date sunt trecute pe siteul Agenției Naționale a Medicamentului.
Conform sursei citate, soția candidatului, Monica Cîrstoiu, a primit de la Terapia SA, în 2022, 15.700 de lei pentru dotarea secției de Ginecologie și 7.335 de lei pentru o deplasare în Creta, Grecia, pentru participarea la un congres. Banii pentru participare au fost plătiți de IWH Rouge.
În 2017, Monica Cîrstoiu a primit de la Gedeon Richter Romania pentru „contract cesiune drepturi autor” 5.500 de lei „sponsorizare mijloace financiare”.
În 2016, soția candidatului a primit tot cu titlul „sponsorizare mijloace financiare” alte patru plăți pentru că a luat cuvântul la tot atâtea evenimente medicale. 2124 de lei pentru o conferință la Viena, bani plătiți de Astellas Pharma SRL, 2244 de lei de la Bayer pentru „conferențiere eveniment medical”, 3600 de lei de la Antibiotice SA pentru „documentare, întocmire și susținere lucrare stiintifică medicală” și 8.700 de lei de la Gedeon Richter România pentru „eveniment medical”.
Citește și: Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei
Explicațiile lui Cîrstoiu: Companiile respective nu aveau relații contractuale cu Spitalul Universitar de Urgență
Medicul Cătălin Cîrstoiu a precizat pentru PRESShub că aceste „convențiile civile reprezintă contracte civile care au presupus participarea mea, la lansarea unor produse sau dispozitive medicale în România, practică frecventă în domeniul medical.
Precizez faptul că, la momentul 2013/2014, companiile respective nu aveau relații contractuale cu Spitalul Universitar de Urgență și nici nu încălcau, în niciun fel și sub nicio formă, prevederile legale privind legislația de integritate”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!