Controversa suveraniștilor ieșeni: de ce resping legea privind apărarea spațiului aerian | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Controversa suveraniștilor ieșeni: Deputații ieșeni de la AUR, SOS și POT s-au aliniat la explicațiile liderilor centrali pentru votul „împotrivă” dat legii care permite doborârea dronelor ostile care ajung în spațiul aerian al României. Ciprian Paraschiv, deputat AUR, susține că prevederile privind „transferul de autoritate” ar putea afecta suveranitatea României.

Dintre cei cinci deputați AUR (3), SOS (1) și POT (1), doar trei au răspuns criticilor aduse de șeful PNL Iași Alexandru Muraru. „S-au opus vehement unor legi care permit, în sfârșit, României să doboare dronele ostile care ne violează spațiul aerian și să răspundă eficient amenințărilor externe”, a comentat Muraru, citat într-un comunicat al PNL, el adăugând că reprezentanții partidelor „suveraniste” au făcut „un spectacol grotesc al duplicității”. Pe lângă legea privind controlul asupra spațiului aerian, deputații au reglementat și desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace.

Citește și: Germania, câmp de luptă al unui război hibrid tot mai agresiv

Deputații Ciprian Paraschiv (AUR), Cristina Dascălu (AUR) și Simona Macovei (SOS) au avut fiecare un răspuns similar la întrebarea de ce s-au opus aprobării legii. „Legea introduce prevederi care pot facilita influența și controlul unor entități externe asupra deciziilor strategice legate de utilizarea spațiului aerian al României. Nu este clar dacă România va avea o autonomie deplină în luarea deciziilor sau dacă va trebui să urmeze necondiționat directivele impuse de organisme internaționale sau aliați, fără o analiză adaptată interesului național”, a comentat Cristina Dascălu.

La rândul lui, Ciprian Paraschiv a invocat, de asemenea, articolul în care se vorbește despre „transferul de autoritate”. Cu toate că prevederile au menirea de a integra spațiul aerian național în sistemul NATO astfel încât România să poată beneficia de resursele alianței militare, acesta a susținut că „termenii nu sunt clar definiți, sunt ambigui și neconstituționali”.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Interese private, informații clasificate: Cum a fost rasă în secret o fâșie din Pădurea Băneasa

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Influențe Est-Vest asupra alegerilor din România și Germania

Germania, ca şi România, e strânsă ca într-o menghină...

Grecia atinge un nou record turistic cu venituri de 21,7 miliarde de euro în 2024 | Aktual24

Grecia a înregistrat anul trecut venituri impresionante din turism,...