Controversata judecătoare Adina Lupea candidează pentru CSM

Data:

spot_img

Judecătoarea Adina Lupea, de la Secția penală a Curții de Apel Cluj, a anunțat pe Facebook că vrea, în prag de pensionare, să candideze pentru un post în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

„Sunt la un pas, și să zic jumătate, de pensionare, în mai puțin de 6 luni. În ultimii ani, am văzut această oportunitate ca pe o luminită la capătul tunelului și ca o eliberare. Drumul spre o viată puțin mai liberă, mai lipsită de constrângeri, mai fericită. Însă ceea ce se întâmplă în sistem acum nu ma poate lăsa indiferentă.(…)

Și mă doare sufletul să părăsesc barca așa, prin pensionare, însa pe de altă parte nici nu mai doresc să fiu lăsată la mâna unor factori de decizie care ar trebui să fie hotărâtori, dar care ne-au uitat pe traseu în ultimii ani, din varii motive, străine de nevoile stringente ale sistemului. (…)

Eu am anunțat colegii de la Curte, conducerea și pe unii membri CSM. Acum îmi dau seama că mai am ceva de spus și că pensionarea nu este o soluție la 47 de ani. Prin urmare, vă anunț și pe voi că o să îmi depun candidatura din partea Curților de Apel pentru viitorul CSM”, a scris Lupea pe Facebook.

Venituri nesimțite

În caz că va fi aleasă în CSM și dacă se pensionează în timpul mandatului, veniturile judecătoarei Lupea cresc spectaculos. Potrivit declarației de avere din 2021, Lupea a câștigat anul trecut 210.000 de lei, adică 17.500 de lei pe lună. Dacă s-ar pensiona peste 6 luni din funcția de judecător de Curte de Apel, ea ar încasa o pensie de aproximativ 21.000 de lei pe lună.

Dacă va fi aleasă în CSM, indemnizația unui membru crește până la 320.000 de lei pe an, adică 26.500 de lei pe lună. O ieșire la pensie cu acest venit – așa cum a făcut o altă judecătoare, Mariana Ghena – ar însemna o pensie de aproximativ 32.000 de lei pe lună, adică 6.000 de euro/lună pentru judecătoarea din Cluj.

Isprăvile Adinei Lupea

De-a lungul timpului, judecătoarea Lupea, magistrat cu un discurs vehement anti DNA și anti pandemie, a atras atenție printr-o serie de afirmații controversate.

În decembrie 2017, judecătoarea a ironizat protestul procurorilor și a judecătorilor care au ieșit pe treptele Curții de Apel Cluj după modificarea legilor justiției de către PSD.

„Colegii mei, cei mai mulți despre care am înțeles că au fost la proteste, au militat pentru anumite intenții de modificare ale Codului penal și de procedură penală, nu pe legile justiției. Cel putin acesta a fost motivul invocat pentru organizarea mitingului.

Nu cred că pot fi blamați că s-au trezit la fața locului cu manifestanți de stradă, cu #rezist și #totipentrujustitie deși cred că teoretic trebuiau să prevadă că, având în vedere inițiatorul, acest protest se va politiza, ceea ce s-a și intamplat”, scria Lupea pe Facebook cu referile la colegul Cristi Danileț.

În august 2018, i-a apărat pe jandarmii care au intervenit în forță în Piața Victoriei împotriva demonstranților. „Nu vă mai obosiţi să mă convingeți. Susțin tot ce a făcut aseară jandarmeria. A fost absolut justificat răspunsul lor”.

Laudă măsurile anticovid din Rusia și China

În aprilie anul trecut, Lupea se lansa într-o critică virulentă față de măsurile anti-covid ale guvernului și lauda modul de abordare a pandemiei de către Rusia și China.

„Distrugeți o țară, în timp ce evaluați spitalizarea unui bolnav de covid la câteva mii de euro. Cât credeți că o să o mai duceți așa? Ați îngropat o țară. Nu-i bai, toata Europa arată la fel, că suntem cetățeni europeni. De ce nu a fost îngropată Rusia din cauza de Covid? De ce oamenii se plimbă liberi și fără măști în China?”, arăta judecătoarea tot pe pagina personală de Facebook.

În iunie anul trecut, Lupea anunța că în sala ei de judecată nu va accepta măști de protecție.

„Anunț! Din septembrie în sala mea de judecată masca nu mai e obligatorie! Voi face anunțul la fiecare ședință de judecată pe care o voi prezida. Cât am condus ședințele, în toată pandemia, nu am purtat mască. Vară placută tuturor! Când oamenii se sufocau sau nu ne înțelegeam le ceream să dea masca jos, tot timpul ăsta. În special la ultimul cuvânt la inculpați. A fost liberul arbitru, cine a vrut da, cine nu, nu. Nu am forțat pe nimeni. Și să ne amendeze” a spus Lupea.

Articole șterse

Judecătoarea a fost protagonista unor scandaluri în Cluj. Publicația Ziar de Cluj a scris în mai multe rânduri despre comportamentul Adinei Lupea, articolele fiind ulterior șterse de pe site. Ele au fost preluate de alte publicații și le puteți găsi aici și aici.

Ironic, anunțul făcut de Lupea în care-și exprimă intenția de a candida pentru CSM vine în contextul în care cinci membri ai CSM au făcut public un apel către magistrații să se înscrie în cursa internă pentru un loc în CSM.

Candidaturile pentru noul CSM se vor depune în perioada 4-24 martie, alegeriile fiind programate pentru 22 iunie. Mandatul noului Consiliu va începe în ianuarie 2023.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related