Convorbirea dintre Macron și Putin care arată că liderul rus l-a mințit despre Ucraina cu câteva zile înaintea invaziei

Data:

Eșecul negocierilor dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, cu patru zile înainte ca Moscova să declanșeze invazia în Ucraina, a fost expus într-un documentar prezentat la televiziunea France 2, informează Digi24.ro.

Materialul surprinde 9 minute din conversația telefonică purtată între cei doi lideri la 20 februarie. Faptul că au fost făcute publice aceste fragmente din discuția lui Putin cu Macron a stârnit însă furia Kremlinului, pentru că din convorbire reiese clar cum liderul rus l-a mințit în față pe interlocutorul său de la Elysee.

Cele nouă minute de conversaţie care au devenit publice, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache, care și-a propus să prezinte culisele diplomatice de la Elysée în ultima jumătate de an.

La 20 februarie, după acea discuție telefonică, Macron și echipa sa de consilieri aveau impresia că l-au convins pe Putin să se întâlnească, la Geneva, cu președintele american Joe Biden. Convorbirea avea loc la două săptămâni după ce Emmanuel Macron se întâlnise la Moscova cu liderul de la Kremlin pentru a încerca să prevină invazia din Ucraina, o vizită intens comentată în întreaga lume inclusiv pentru modul în care a fost tratat președintele francez, care a fost așezat la Kremlin la o masă extrem de lungă.

„Duminică, 20 februarie, cu 4 zile înainte de război. Situația este periculoasă, dar mai există loc pentru diplomație. Emmanuel Macron trebuie să vorbească, în această dimineață, cu Vladimir Putin”, explică documentarul lui Guy Lagache.

Conversația telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin este urmărită, de la distanță, de consilierii corpului diplomatic. Aceștia îl sfătuiesc pe președinte, în direct, prin mesagerie instantanee.

Emmanuel Macron către Vladimir Putin: Tensiunea continuă să crească și este angajamentul meu și hotărârea mea de a continua dialogul. Aș vrea să analizezi mai întâi situația și să vorbim direct, după cum știm amândoi. Aș vrea să-mi spui care sunt intențiile tale, linia de acțiune pe care vrei să o urmezi și să faci niște propuneri.

Vladimir Putin: Ce aș putea să-ți spun? Tu însuți vezi ceea ce se întâmplă. Tu și cancelarul Scholz, voi mi-ați spus că Zelenski era gata să facă o mișcare, că a pregătit un proiect de lege pentru a implementa acordurile de la Minsk. Ai vreo veste? Pentru că, pe 17 februarie, Zelenski a declarat că, citez: „Acordurile de la Minsk au fost întotdeauna în defavoarea Ucrainei.” În fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu a făcut nimic. V-a mințit. Nu știu dacă tu ai înțeles declarația lui de ieri, în care a spus că Ucraina trebuie să acceseze arma atomică. (n.r. – se aud din off vocile consilierilor lui Macron care sunt indignați de afirmațiile lui Putin). Am auzit și comentariile tale din timpul conferinței de presă de la Kiev, de pe 8 februarie. Ai spus că trebuie să revizuiască acordurile de la Minsk. Citez: „Pentru că sunt aplicabile”.

Citește dialogul integral pe Digi24.ro

Citește și: Marcel Ciolacu are un chioșc care l-a îmbogățit: 1,4 milioane de lei profit în 2015 și 130.000 de euro dividende în 2021

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...