Copaci tăiați abuziv și toaletați necorespunzător în Galați | Viața Liberă

Data:

spot_img

Copaci tăiați abuziv și toaletați necorespunzător în Galați. Mai mulți locuitori se plâng de numărul din ce în ce mai mare al copacilor doborâți la pământ, în contextul caniculei sufocante instalate în țară.

Întrebările care vin de la gălăţeni sunt legitime, în cea mai mare parte. Toţi sunt de acord că trebuie toaletaţi copacii bătrâni, uscaţi sau bolnavi, dar nimeni nu înţelege cum şi de ce se taie copaci în plină vegetaţie, cu ditamai coroana de frunze verzi. Asta s-a întâmplat, deunăzi, pe şantierul în lucru din proximitatea Muzeului de Istorie, lângă Biserica Greacă, acolo unde, în procesul de reabilitare urbană a piaţetei, au fost tăiaţi mulţi dintre nucii plantaţi, cu circa 30 de ani în urmă, de către un iubitor al naturii şi al oraşului, care lucra la Muzeul de Istorie şi a simţit nevoia să înfrumuseţeze locul. Să ne înţelegem, nucii pot trăi liniştit 200 de ani, deci nu erau nici pe departe bătrâni, după cum nu erau nici bolnavi, fiind îngrijiţi şi udaţi de locatarii blocului limitrof, care se bucurau de perdeaua de protecţie şi de sursa de ozon astfel creată.

În ciuda protestelor oamenilor şi a semnalelor noastre, proiectul a prevăzut ca din nucii de acolo să rămână doar doi, ceea ce s-a şi întâmplat. Fericiţi că, măcar, se respectă proiectul, oamenii din preajmă au constatat cu stupoare luni, 19 august, că muncitorii de pe şantier atacaseră alţi doi copaci din zonă (de data aceasta nu nuci, care au un statut de protecţie special), sub pretextul că sunt uscaţi, ceea ce nu era real. „I-am întrebat de ce i-au tăiat şi mi-au spus că erau uscaţi, arătându-mi două ramuri, dar restul coroanei era verde şi, când le-am atras atenţia, pur şi simplu au dus-o de acolo”, ne-a povestit situaţia un locatar din zonă.

Citește și: De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?

Copaci răriți și în parcuri

După ce copacii sunt puşi la pământ, e tare greu să-ţi mai dai seama care a fost verde şi care uscat, dacă într-adevăr era atins de vreo boală sau dacă, pur şi simplu, era în drumul vreunui proiect de modernizare şi a murit pe altarul betoanelor. Vă amintiţi de câte ori a atras „Viaţa liberă” atenţia că, în şantierul de la Spicu, mor copacii sufocaţi de pietriş? Ei bine, au murit şi s-a văzut asta clar, pe urmă.

Şi în Parcul „Eminescu” s-a tăiat cam mult, în Parcul „Carol I” (fost CFR) copacii au fost răriţi serios şi de plantat în loc, nu prea se vede să se fi plantat.

Aşteptăm, din partea Primăriei, o reacţie privind această procedură de tăiere, mai ales pe şantierele în desfăşurare. Ştim că instituţia are specialist dendrolog şi chiar un aparat de testare a sănătăţii copacilor.

Continuarea, în Viata-libera.ro

Citește și: Romeo Dunca și patronul Termoconstruct se acuză reciproc de escrocherie | Express de Banat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Viața Liberă)

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Radu Igna a fost numit șef la Direcţia Antifraudă Oradea | Bihoreanul

Radu Igna a fost numit șef la Direcţia Antifraudă...

Un deținut care efectua lucrări în arhiva Parchetului Judecătoriei Craiova a atacat o grefieră | Știri Craiova

Un deținut care efectua lucrări în arhiva Parchetului Judecătoriei...

Început de an școlar în șantier, la Botoșani | Monitorul de Botoșani

Noul an școlar a început, luni, 9 septembrie, pentru...