Copii cu dizabilități, ținuți în condiții inumane în centre din Târgu Mureș. Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice și ai Consiliului de Monitorizare au descoperit, sâmbătă, nereguli grave în patru centre de plasament din Târgu Mureș, unde 63 de copii cu dizabilități trăiesc în condiții insalubre și periculoase. Copiii sunt neîngrijiți, lipsiți de tratamente adecvate și ținuți închiși în dormitoare cu zăvoare, iar unii nu beneficiază de recuperare medicală esențială.
Patru centre de plasament din Târgu Mureș, care găzduiesc 63 de copii cu dizabilități, au fost vizitate inopinat pe 11 ianuarie 2025 de reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice și ai Consiliului de Monitorizare. Deși capacitatea acestora era de 51 de locuri, centrele funcționau ilegal, având licențele de funcționare expirate încă din luna decembrie 2024.
„În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, se arată în comunicatul CRJ.
În timpul vizitei, reprezentanții CRJ și ai Consiliului de Monitorizare au identificat mai multe nereguli grave:
- Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
- Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
- În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
- În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.
- Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
- Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a monitorizat, începând din martie 2024, patru centre de plasament din Târgu Mureș, unde a constatat grave nereguli. Copiii instituționalizați în aceste locații se confruntă cu supraaglomerare, igienă precară, alimentație insuficientă și lipsă de îngrijire medicală adecvată. În plus, mulți dintre aceștia nu beneficiază de tratamente esențiale, fiind diagnosticați cu malnutriție și deshidratare severă. CRJ a semnalat, de asemenea, că în unele centre copiii sunt lăsați nesupravegheați, fără activități de recuperare și cu acces limitat la servicii medicale, iar drepturile familiilor acestora sunt restricționate.
„În toate vizitele, CRJ a observat aceeași situație – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.
Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional. În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă.”, se mai precizează în comunicat.
CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și DIICOT pentru investigarea situației, solicitând intervenția de urgență a autorităților competente pentru a proteja copiii aflați în aceste centre.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Centrul pentru Resurse Juridice)