duminică, 17 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterCopiii cu arsuri grave din zona Moldovei vor putea fi tratați la...

Copiii cu arsuri grave din zona Moldovei vor putea fi tratați la Iași

Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași va deveni al doilea centru din țară care va putea trata copii cu arsuri grave, după Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, odată cu înființarea Unității Funcționale de Arși. Cele zece paturi vor fi organizate în cadrul Secției de Chirurgie Plastică, nou înființată, care va avea o capacitate totală de 30 de paturi.

„Tratarea copiilor cu arsuri se realizează de la înființarea spitalului, dar în ultimii zece ani la Spitalul de Copii s-au tratat pacienți cu arsuri de peste 40%, chiar și de 65% cu succes, în condițiile în care colegii de la București erau supraaglomerați. Chiar dacă nu eram unitate funcțională, atâta timp cât comandamentul DSU stabilește ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul respectiv trebuie să acorde primul ajutor și chiar tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii”, a explicat dr. Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Chiar și acum, serviciul pentru copiii cu arsuri este ocupat în proporție de 80%, majoritatea fiind copii cu arsuri de peste 20%. Unul dintre cele mai grave cazuri tratate de medicii ieșeni este cel al fetiței în vârstă de doi ani, adusă de la Huși, după ce s-a opărit cu ciorbă fierbinte pe 40% din corp. Deși s-a dorit inițial să fie transferată la București, în acel moment nu existau locuri disponibile. Ulterior s-a găsit un loc, însă medicii ieșeni au explicat că se pot ocupa de acest caz. „Noi tratăm arși de peste zece ani, dar din acest moment ne vom extinde ca adresabilitate, având în vedere că suntem unitate funcțională. Nu ne vom opri aici, ne dorim să realizăm un centru de arși în cadrul spitalului în care să putem trata «marele ars pediatric» la standarde europene”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Reprezentanții spitalului spun că în fiecare an ajung la spital 160 de copii cu arsuri, dintre care aproximativ 10% sunt pacienți cu arsuri de peste 40% din corp. Din totalul copiilor care ajung să fie internați, peste 70% au vârste curprinse între 0 și 3 ani, majoritatea arsurilor fiind produse în urma accidentelor casnice, în sezonul rece.

Dr. Sidonia Susanu a mai precizat că în acest moment aparatura existentă este suficientă, însă va mai fi nevoie de asistente medicale și infirmiere, în acest moment numărul lor fiind la o treime din necesar. Unitatea Funcțională de Arși este a doua structură din punct de vedere al competenței și are capacitatea de a trata arsuri mari și foarte mari atunci când Centrul de Arși nu există sau este supraaglomerat.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE