sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăNewsletterCoronavirus: Cum îi îmbolnăveşte lockdown-ul pe copii

Coronavirus: Cum îi îmbolnăveşte lockdown-ul pe copii

Nu tu grădiniţă sau şcoală, nu tu întâlniri cu prietenii, nu tu sport sau muzică – urmările măsurilor de combatere a coronavirusului sunt pentru copii şi tineri dramatice.

Era spre sfârşitul lunii decembrie când Axel Gerschlauer şi-a dat seama că ia amploare un fenomen grav. În ultimele trei săptămâni dinaintea Crăciunului, trei tineri au ajuns la cabinetul medicului pediatru din Bonn, după ce şi-au provocat tăieturi grave pe antebraţ. Trei tineri în trei săptămâni. În mod normal, are un astfel de caz pe trimestru sau chiar la fiecare şase luni. 

Gerschlauer nu-şi poate vedea în prezent faţă către faţă toţi pacienţii adolescenţi, copii sau sugari. Unii evită să se ducă la cabinetul său, de teama unei infectări cu coronavirus. În schimb, telefonul său sună continuu. Îi cer ajutorul foarte mulţi părinţi disperaţi şi stresaţi, care nu o mai scot la capăt cu copiii lor.

„Temele s-au schimbat radical, în direcţia suferinţelor psihice. Atacurile de panică, tulburările de somn şi dificultăţile de concentrare s-au înmulţit masiv în decursul ultimelor luni”, afirmă medicul. În Germania sunt în vigoare de la mijlocul lunii decembrie măsuri dure de combatere a coronavirusului. În numeroase landuri federale grădiniţele şi şcolile sunt închise, iar activităţile din timpul liber, cum ar fi sportul în echipă, sunt interzise.

Gerschlauer este şi purtător de cuvânt al Asociaţiei federale a Pediatrilor pentru regiunea Renania de Nord. Dacă deci are cineva habar de cum le merge celor 13,5 milioane de minori din Germania în timpul crizei coronavirus, acela este pediatrul din Bonn.

Ceea ce aude din gura sutelor de colegi care îi povestesc ce li se întâmplă în activitatea lor profesională, sună tot mai dramatic de la o zi la alta. „Deviaţii de comportament, întârzierea capacităţii de vorbire, mulţi copii au devenit mult mai graşi. Consumul media a scăpat de sub control. Apoi, există tot mai mulţi părinţi care nu mai vin cu copiii lor la controalele preventive.” Ceea ce susţine medicul este confirmat şi de un sondaj realizat în rândul a 347 de psihoterapeuţi.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE