Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin: ocuparea a două treimi din teritoriul actual al Ucrainei, într-un război în trei faze

Data:

spot_img

Cotidianul german BILD dezvăluie planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a ocupa două treimi din teritoriul actual al Ucrainei, într-un război în trei faze. Rusia ar ajunge până la graniţa cu România. Dacă Putin va decide invazia, atacul ar urma să aibă loc în ianuarie-februarie 2022. Aceste detalii ale posibilului plan rusesc au fost dezvăluite cotidianului german BILD de surse din NATO şi din serviciile de informaţii.

În prima etapă, Rusia intenţionează să cucerească sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum şi a tăia accesul Ucrainei la mare şi, în consecinţă, la aprovizionare”, a spus un ofiţer de rang înalt pentru Bild.

Rusia intenţionează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune în primăvară, „pentru a transporta tancuri şi trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofiţer superior al informaţiilor occidentale.

Un alt oficial militar de rang înalt a clarificat că planurile Rusiei prevăd o operaţiune de debarcare „la est de Odesa, între oraşele Fontanka şi Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraş, apoi vor face stânga şi vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa.

Totodată, în regiunea Herson, de-a lungul fluviului Nipru, se vor desfăşura operaţiuni aeropurtate ale forţelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al ţării şi întrerupând astfel aprovizionarea. Totodată, din Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra poziţiilor ucrainene cele mai puternice.

În acelaşi timp, unităţile de tancuri ruseşti, cu sprijinul marinei şi al forţelor aeriene, vor avansa spre vest din Donbasul ocupat, apoi se vor diviza şi vor avansa, pe de o parte, spre Zaporojie (un important centru militar din sudul Ucrainei) şi spre Crimeea. Dacă acest lucru va reuşi, întregul sud al Ucrainei va fi sub control rusesc, iar Putin va construi un coridor din Rusia până la graniţa NATO cu România, scrie ziarul german.

Faza 2: Nord-Est

În paralel cu prima fază a războiului, aeronavele şi rachetele balistice ale lui Putin plănuiesc să slăbească capacităţile militare ale Ucrainei în toată ţara.

Dacă Kremlinul va considera că sunt îndeplinite condiţiile, unităţile de tancuri ruseşti ar putea trece graniţa în regiunile Lugansk şi Harkov şi ar putea avansa spre marile oraşe Dnipro şi Poltava.

„În primul rând, vor înconjura oraşele şi vor întrerupe electricitatea, gazul şi aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, ruşii se vor afişa ca salvatori ai civililor, invadează oraşele capitulate şi vor salva populaţia ucraineană de la foame sau de la moarte”, a spus un ofiţer.

Faza 3: Kiev

În a treia etapă, armata Kremlinului va ataca Kievul din nord. „Desigur, acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul războiului, dacă circumstanţele o cer”, a declarat o sursă pentru Bild. Strategii NATO nu sunt siguri dacă regimul Lukaşenko din Belarus va lua parte la ostilităţi. Dacă Belarus se alătură atacului, Rusia ar putea înconjura Kievul din nord-est şi nord-vest.

În cele din urmă, trupele ruse vor avansa „aproximativ până la linia Korosten-Uman pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei. Atunci s-ar putea aştepta la capitularea Kievului şi, în consecinţă, a Ucrainei”. Ca urmare a unui astfel de plan, Rusia ar putea ocupa aproximativ două treimi din teritoriul actual al Ucrainei. O altă sursă a spus: „Dacă Rusia intră, sancţiunile vor fi în continuare. Deci nu are sens să te opreşti la jumătatea drumului”.

„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al ruşilor”, a mai declarat oficialul de rang înalt pentru BILD. Potrivit acestuia, forţele armate ale Kievului se vor retrage în vestul ţării „dacă nu sunt complet distruse”. Un alt ofiţer a spus că rachetele antitanc americane Javelin nu vor fi suficiente pentru toate tancurile ruseşti şi că dronele turceşti Bayraktar ar fi o pradă uşoară pentru avioanele de război ruseşti.

Potrivit acestuia, pentru apărarea Ucrainei sunt necesare rachete antiaeriene occidentale moderne, precum Patriot, şi rachete antinavă, precum Harpoon. „Aliaţii regândesc acum aprovizionarea cu arme către Ucraina. Dar această decizie nu poate veni de la NATO, ci doar de la membrii săi suverani”, a spus un ofiţer de securitate occidental, informează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel puțin 30 de răniți după prăbușirea unui telescaun în nordul Spaniei

Cel puțin 30 de persoane ar fi fost rănite...

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump: „Este un moment istoric uriaș” | Aktual24

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump?...

Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena

Sibiul, Timişoara şi Oradea, trei destinaţii turistice importante din...