Crăciunul ucrainean: departe de război, printre străini

Data:

spot_img

La zece luni de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii refugiați în Germania se pregătesc de primul Crăciun departe de casă. Mulți au o singură dorință.

Pentru Natalia, Crăciunul de anul acesta este complet diferit. Emoțional, totul e foarte complicat, spune femeia originară din Harkov, orașul din estul Ucrainei lovit brutal la începutul primăverii de ruși. A plecat de acasă în urmă cu trei luni, împreună cu fiica ei, și s-au refugiat în Berlin. Fiica și-a găsit între timp un loc de muncă la Köln.

Citește și: Circulați cu atenție! Graba strică sărbătorile!

Pentru catolicii ucraineni din Berlin, locul de întâlnire este Biserica Sf. Nicolae din cartierul Johannisthal. În această după-amiază de duminică, sala de festivități a casei parohiale este mai aglomerată decât de obicei. La două săptămâni după restul lumii occidentale, Natalia și conaționalii ei ucraineni serbează hramul protectorului bisericii, sfântul Nicolae, după calendarul vechi. 

„Nu-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu întâlneam această comunitate, cât de greu ar fi fost totul pentru mine”, mărturisește Natalia. „Aici am sprijin, aici pot sta la povești, pot întâlni alți refugiați. Și mă rog mult”. Între timp, Natalia s-a angajat voluntar în biserică și pregătește copiii pentru spovedanie.

Pentru festivitatea de Sfântul Nicolae, episcopul Bohdan Dziurah a venit tocmai de la München. Slujba pe care o ține durează două ore. Băncile bisericii sunt pline, se stă și în picioare. Sunt multe femei cu copii mici. Când își încheie predica și pornește să binecuvânteze enoriașii, preotul trebuie să urce la etaj, în sala parohială, și chiar să iasă în stradă, pentru că nu toată lumea a avut loc să se roage în biserică. 

Citește și: AUDIO | O dezinformare, demontată. Doar 0,06% din refugiații ucraineni se încadrează la categoria „înstăriți”

Bohdan Dziurah este exarhul bisericii greco-catolice ucrainene pentru și Scandinavia. În Germania are în subordine comunități din circa 50 de localități, din Hamburg până la Rosenheim, de la Krefeld la Görlitz, în Berlin, Dresda sau Stuttgart. Din 24 februarie, ziua în care a început agresiunea rusă asupra Ucrainei, în fiecare dintre comunitățile bisericii unite cu Roma domnește starea de necesitate. N

umărul enoriașilor a crescut constant dar nimeni nu are o cifră exactă. În orice caz, e vorba de ordinul miilor de oameni. Printre cei veniți duminica aceasta la biserica din Berlin, cei mai mulți abia leagă două vorbe în germană.

Continuarea, în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Christoph Strack/DW)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă balistică cu rază medie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, într-o alocuțiune...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a...

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...