Craiova trece de la încălzirea pe cărbune la cea pe gaz. Termocentrala (CET II) care furnizează agentul termic în Craiova nu va mai folosi cărbune pentru prepararea apei calde și a energiei. Societatea Electrocentrale (SE) Craiova SA a făcut primul pas concret în acest sens.
Un contract estimat la peste 1 miliard de lei a fost scos la licitație, luna aceasta, pentru proiectarea și execuția unei centrale în cogenerare de 295 MW. Ea va înlocui actualele grupuri ale CET II, care folosesc cărbune.Investiția este cu atât mai importantă fiindcă va rezolva o problemă gravă a craiovenilor în general, îndeosebi a celor care locuiesc în Cartierul Bariera Vâlcii, unde este și amplasamentul termocentralei: poluarea.
Fenomenul este vizibil cu ochiul liber. Frecvent, cenușa poate fi observată în strat gros pe autoturismele și casele oamenilor. Când bate vântul, particulele poluante sunt purtate și la zeci de kilometri depărtare.
Grosul banilor pentru proiectare, asistenţă tehnică, organizare de şantier, execuţia lucrărilor, instruirea personalului, probele şi testele pentru obiectivul de investiţii este din fonduri nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar și din surse proprii ale SE Craiova și altele.
Valorea totală a proiectului se ridică la suma de 1.077.352.290 lei (circa 215 milioane de euro) fără să includă TVA-ul. Defalcat, tot fără TVA inclus, proiectarea este estimată la 28.631.732 lei; asistența tehnică – 7.518.075 lei; organizarea de şantier – 8.000.000 lei; execuţia lucrărilor, punerea în funcţiune, remedierile în garanţie – 1.033.202.483 lei. Ofertele se pot depune până la 15 aprilie 2024, titrează Știri Craiova.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!