Creștin democrații câștigă alegerile legislative din Germania. Unul din trei germani a votat un partid extremist

Data:

Uniunea Creștin Democrată (CDU/CSU) a câștigat alegerile anticipate de astăzi după trei ani în opoziție. Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă dreapta, a devenit a doua forță politică a țării.

ACTUALIZARE. Prezența la vot a fost de 84%, un nivel record de la reunificarea Germaniei până în prezent, conform MDR.

Rezultatele primului exit poll valabile pentru ora 19:00, ora României, arată că CDU/CSU a reușit să obțină victoria cu un scor de 29%. AfD a înregistrat o creștere substanțială, obținând 19,5% din voturi la acest scrutin față de 10,4% în alegerile legislative din 2021.

Și Linke, fostul partid comunist din Germania de Est, și Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), partid rupt din Linke, care ambele reprezintă extrema stângă, au reușit cumulat să obțină peste 13% din voturi.

În Germania, rezultatele exit poll sunt, de obicei, foarte precise.

Aceste alegeri au marcat o înfrângere catastrofală pentru cancelarul Olaf Scholz și Partidul Social Democrat al Germaniei (SPD) pe care îl conduce. Verzii, partenerii de coaliție, și-au menținut aproximativ același scor față de alegerile precedente.

Alegerile anticipate au fost convocate în urma crizei politice provocate de retragerea Partidului Liber Democrat (FDP) din coaliția de guvernare cu social-democrații și verzii, pe fondul unor neînțelegeri legate de planul de redresare economică al Germaniei.

Potrivit rezultatelor exit poll, FDP nu ar fi reușit să atingă pragul electoral necesar pentru a intra în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. Partidele trebuie să obțină cel puțin 5% din voturile exprimate pentru a fi reprezentate în Parlament.

Campania electorală s-a desfășurat într-un climat geopolitic tensionat. Principalele partide politice și-au axat discursul pe tema migrației și a ajutorului oferit Ucrainei, subiecte de mare interes pentru alegători. În plus, Germania s-a confruntat atât cu campanii de dezinformare venite dinspre Rusia, cât și cu încercări de influențare a alegerilor din partea SUA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Agerpres)

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Kelemen Hunor: Eu nu am o problemă cu domnul Hurezeanu, eu am o problemă cu instituţia Ministerului de Externe

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor,...

AKTUAL24 | Conflict între Rusia și Franța în Oceanul Indian

Diplomația rusă denunță „militarizarea” insulei Mayotte și a acuzat...