Analiza prin satelit a teritoriului Ucrainei nu se concentrează doar pe echipamentele militare. La mii de mile distanţă de lupte, un grup internaţional de arheologi, istorici şi tehnicieni coordonează monitorizarea pierderilor tot mai mari în peisajul cultural al ţării, conform The Guardian.
Până acum, au fost detectate semne de deteriorare a 191 de repere şi locaţii culturale. Cea mai mare parte a distrugerilor din partea trupelor invadatoare ruse s-au concentrat pe monumentele memoriale şi lăcaşurile de cult ucrainene. Cincizeci şi opt de biserici, moschei, temple şi catedrale au fost acum listate, împreună cu 111 locuri memoriale şi nouă monumente publice.
Citește și: Xi Jinping își blochează țara, iar asta îi convine lui Vladimir Putin
Războiul a afectat şi două situri de artă – inclusiv Teatrul Dramatic din Mariupol, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii – şi un sit arheologic. Violenţa îndreptată asupra monumentelor şi clădirilor ar putea părea nesemnificativă în comparaţie cu numărul tot mai mare de răniţi şi decese cauzate familiilor ucrainene, dar pentru o ţară aflată în umbra unui vecin ameninţător, cultura şi moştenirea pot juca un rol crucial. Ţintirea deliberată a siturilor religioase şi culturale este, de asemenea, interzisă de Convenţia de la Haga din 1954, deşi autorii au fost rareori pedepsiţi.
Laboratorul de monitorizare a patrimoniului cultural, de la Muzeul de Istorie Naturală din Virginia în Martinsville, este centrul pentru coordonarea încercărilor la nivel mondial de înregistrare şi protejare a reperelor aflate în pericol.
Citește și: Ar trebui România să țină secret dacă ajută sau nu Ucraina?
Reţeaua a fost înfiinţată anul trecut în parteneriat cu renumita Smithsonian Institution Cultural Rescue Initiative, fondată ca răspuns la cutremurul din Haiti din 2010, care acţionează pentru a pregăti curatorii de muzee din întreaga lume să reacţioneze la conflict.
În muzeele Ucrainei, depozitele care conţin icoane bizantine şi aur scitic au fost mutate. Lucrări de artă valoroase au fost ascunse în subsoluri sau mutate în secret în muzee străine. Alte colecţii naţionale sunt păzite de gardieni care sunt acum înarmaţi şi gata să respingă jefuitorii.
g4media reproduce (rescrie) acelasi scenariu pe care americanii l-au facut in Iraq! S-au distrus muzee si locuri istorice prin bombardamentele americanilor. Cand in presa americana si de aiurea au aparut articole cum ca raufacatori golesc Muzeul National Iraqian,mai marii militarilor americani au pus unii dintre soldati sa pazeasca muzeul. Apoi ei,arheologii si istoricii americani au devalizat Muzeul National Iraqian din Bagdad! Ce urmareau americanii de fapt? Conform spuselor scriitorului si cercetatorului american Jim Marrs,americanii au cautat, au gasit si au adus in SUA artefacte, pergamente ,tablite cu inscrieri cuneiforme descopriite de arheologii francezi si germani la Uruk si in alte orase sumeriene. Atat francezii cat si nemtii s-au opus invaziei Iraqului de catre barbarii americani(nu se deosebesc de barbarii rusi cu nimic…in afara limbii vorbite!). ,,Se pare ca in acele pretioase piese de muzeu se gasesc informatii privind vechea tehnologie de manipulare a energiei , antigravitatea si alte tehnologii bizare sau exotice” afirma Marrs in interviul acordat jurnalistilor Bill Ryan si Kerry Cassidy in februarie 2009 ,referitor la ,,Proiectul Avalon:Ascensiunea celui de-al 4 Reich in SUA”. Poate ca acum acei ,,arheologi,istorici si tehnicieni internationali””studiaza,,de la distanta” ce mai pot aduce americanii in SUA si… din Ukraina!