Primirea rachetelor balistice americane ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km înseamnă că acum Ucraina poate lovi orice țintă din Crimeea ocupată de Rusia, scrie The Economist.
Potrivit lui Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa și consilier principal al NATO pe probleme de logistică, ucrainenii „lucrează sistematic pentru a face Ucraina nelocuibilă pentru trupele rusești”.
Publicația subliniază că președintele rus Vladimir Putin a investit masiv în infrastructura militară din Crimeea, iar acum această este amenințată.
„Crimeea este un punct slab pentru Rusia”
Potrivit strategului britanic Lawrence Friedman, Crimeea este un punct slab pentru Rusia – are prea multe de aparat acolo, așa că „aceasta este cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a exercită o presiune reală asupra lui Puțîn pentru a face concesii în viitor”.
Fostul consilier al Ministerului german al Apărării, Niko Lange, subliniază că Crimeea „este cel mai vital activ al Rusiei. Dar este, de asemenea, foarte vulnerabilă”.
The Economist subliniază că Ucraina a demonstrat deja capacitatea rachetelor de croazieră franco-britanice Storm Shadow/SCALP, precum și a propriilor sale drone navale, de a atacă navele de război rusești, dintre care majoritatea au fost distruse.
Este posibil că dronele și rachetele ucrainene să fi dezactivat până la jumătate din formidabila Flota a Marii Negre de odinioară.
Restul flotei rusești a fost forțată să fie redistribuită din Sevastopol în portul Novorossiisk, situat la peste 300 km distanță, pe continentul rusesc. Dar nici acolo nu sunt în siguranță, pentru că portul Novorossiisk a fost atacat de drone navale și aeriene la 17 mai. Atunci au fost avariate gara și centrală electrică, precum și baza năvală (…).
„Sistemul de apărare aeriană S-400 al Rusiei s-a dovedit ineficient”
Pe 30 mai, două nave de patrulare rusești au fost distruse și două feriboturi de transport au fost avariate în apropierea podului Kerch, că urmare a unor lovituri individuale cu drone.
„Este important de remarcat că mult-hulitul și foarte scumpul sistem de apărare aeriană S-400 al Rusiei s-a dovedit ineficient”, scrie publicația.
Articolul integral, în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!