Crin Antonescu a prezentat declarația pe care a dat-o la Securitate în anul 1988| VIDEO

Data:

Crin Antonescu a susținut, joi, o conferință de presă în care a prezentat declarația pe care a dat-o la Securitate în anul 1988.

Declarația lui Crin Antonescu:

„Mă prezint astăzi în fața dvs cu acest document. Această declarație în acest dosar al prietenului meu care era urmărit și care a reușit ulterior să emigreze, a ajuns în Canada, unde trăiește și azi.

Am făcut o solicitare pentru orice alt element ar exista la persoana mea.

Nota de constatare nu am voie să o copiez, dar cuprinde doar această piesă, declarația mea.

A fost o decizie de necolaborare cu Securitatea, raport care a fost votat unanim de membrii Colegiului CNSAS.

Precizez că nu găsesc nimic nepotrivit în interesul pe care începând cu G4Media, a fost primul organism de presă care a semnalat. Mi se pare legitimă această curiozitate.

Dau citire acestei declarații. Declarație, nu notă informativă.

Subsemnatul …. profesor de istorie, neîncadrat politic, căsătorit, vă declar că îl cunosc pe Costache Ștefan de aproximativ 20 de ani.

Am copilărit împreună am fost colegi de clasă

Ne aflăm în relații amicale.

În toamna lui 87 după ce s-a întors dintr-o excursie, mi-a declarat că avut să plece în Austria.

A fost reținut la graniță și trimis în România.

În legătură cu perioadele în care a fost reținut, mi-a relatat că totul a decurs în condiții normale.

Mi-a relatat că inițial a vrut să facă o călătorie în Viena, ulterior a declarat că nu s-ar mai fi întors.

Legat de faptele petrecute, declar că nu am cunoscut intențiile lui.

Am fost uimit pentru că niciodată în discuții anterioare nu și-a exprimat intenția de a se stabili în altă țară.

Am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra celui în cauză.

Aceasta a fost declarația, cuprinde doar lucruri pe care cei de la Securitate le cunoșteau.

Nu există niciun fel de informație, nicio formă de angajament că aș furniza informații.

E semnată cu numele meu.

La pagina de dosar pe care am consultat-o toate persoanele, eu și acești prieteni pe care îi și numesc, toți avem o fișă mică așa.

Ei au luat niște măsuri, printre care investigarea cercului de apropiați.

În acel dosar e pe spate ștampila „neaflat în evidență”.

Am fost practic investigați. Eu nu mă prezint victimă.

Se miră unii că nu am povestit, eu nu aveam ce povesti.

Era o formalitate, nu mi s-a părut că am suferit ceva special atunci. Este o chestiune cât se poate de clară, nu există nicio altă formă de colaborare, de contact măcar între mine și Securitate.

Înțeleg că nu am avut un dosar de urmărit.

Legat de o istorie la care se face referire cu așa numitul caz Porumbacu, vă readuc aminte că pe vrea luptelor eroice 2009 – 2011, dl Băsescu a făcut o referire aluzivă ca si cum aș fi purtat un nume de cod.

L-am somat pe președintele în exercițiu să producă dovezi sau să retracteze, nu a mai revenit public.

Mulțumind presei pentru atitudinea corectă, aș mai spune totuși un lucru: în 35 de ani, nu am acționat niciodată în judecată pe cineva din presă.

Există însă un post de televiziune, RTV, care de multă vreme pe această speță, după alte și alte calomnii mizerabile, de câteva zile construiește o serie de calomnii incredibile asupra mea cum că aș fi turnător, securist, un fel de criminal care a distrus generații întregi de tineri la un liceu.

Erau niște hârtii în care se arăta că s-a dispus de Securitate o anchetă printre elevi prin care profesorii să toarne elevi.

Noroc că mi-a căzut ochiul pe data documentelor – noiembrie 1988. Eu am fost profesor la liceu după Revoluție, prin concurs.

Așa ceva nu se mai poate cred că această infecție din spațiul mediatic românesc trebuie un pic stăvilită. Am făcut solicitare către CNA și o acțiune în judecată la Tribunalul București”.

Context

CNSAS a emis marți în cazul lui Crin Antonescu o adeverință de necolaborare cu Securitatea.

Potrivit CNSAS, candidatul PSD-PNL-UDMR la prezidențiale a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor de la Școala Generală din Niculițel, județul Tulcea, dar nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist.

Antonescu a declarat într-o conferință de presă că a fost convocat la Securitate să dea o declarație după ce un prieten a avut o tentativă de a fugi din România în perioada comunistă. Candidatul la prezidențiale a adăugat că el nu a colaborat cu Securitatea, ci a fost ”o victimă a Securității”.

În premieră, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta.

Crin Antonescu a adresat o cerere CNSAS pentru a studia nota de constatare, iar joi a mersul la sediul Consiliului pentru a studia nota secretizată în premieră de instituție.

Germina Nagâț și Răzvan Popa, membri în Colegiul CNSAS, au declarat miercuri că în cazul lui Crin Antonescu e pentru prima oară când CNSAS interzice accesul publicului la notele de constatare emise de instituție. Ambii au spus că nu sunt de acord cu decizia.

Jurnalistul Ovidiu Vanghele a publicat pe contul său de Facebook răspunsul primit de la CNSAS, în care vicepreședintele Mădălin Hodor justifică refuzul instituției de a da accesul publicului la nota de constatare care stă la baza adeverinței de necolaborare cu Securitatea a lui Crin Antonescu.

Hodor susține că nota de constatare ”nu este un act administrativ si nu este supus comunicării publice” și reprezintă ”o situaţie de excepție de la accesul public”.

Răspunsul CNSAS invocă și o sentință din 2015 a Tribunalului București.

CNSAS nu a explicat însă de ce până acum accesul publicului la notele de constatare în cazul altor persoane verificate a fost public.

Citește și: Șeful DSVSA Tulcea, prins în flagrant cu o șpagă de 11.000 de euro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related