Crin Antonescu afirmă că politica externă a României este într-un impas în urma stării de provizorat. De asemenea, el a mai precizat că în ceea ce priveşte deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, informează Agerpres.
„Parcurgem o perioadă foarte complicată, trebuie să fim uniţi, trebuie să fim puternici, trebuia să fim coerenţi, trebuia să ştim să ne apărăm interesele. (…) Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas, care nu este cauzat nici de Guvern, care nu este cauzat nici de preşedintele interimar, ci de faptul că suntem într-o stare de provizorat. Suntem într-un interimat, suntem o ţară care nu are încă garanţia – în ochii partenerilor – garanţia stabilităţii, e în aşteptare această ţară, suntem noi în aşteptare, sunt şi partenerii. Şi acest lucru se va schimba, n-am niciun fel de îndoială, în urma alegerilor din 4 şi 18 mai”, a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa.
El a amintit că pledează pentru menţinerea „cu fermitate” a României în alianţele sale de până acum, în structurile din care face parte, în Uniunea Europeană, în NATO, în parteneriatul strategic cu Statele Unite, apreciind totodată că toate aceste structuri „au nevoie fie de o reevaluare, fie de o reactualizare”.
„Toate aceste structuri, însă, au nevoie fie de o reevaluare, fie de o reactualizare. Şi, în sensul acesta, primele lucruri care cred că stau pe agenda viitorului preşedinte sunt restabilirea pe deplin funcţională, completă a comunicării şi raporturilor cu Statele Unite, clarificării în interiorul relaţiei bilaterale, în primul rând cu aspecte de securitate, cu ce se întâmplă la bazele militare ale NATO, cu efectiv american, la proiectele pe care împreună le avem, la modul în care partenerul strategic american vede evoluţia Flancului estic al NATO şi evoluţia în general a acestei părţi de lume”, a explicat fostul lider liberal.
Antonescu a vorbit şi despre Uniunea Europeană, care „are nişte răspunsuri de dat la întrebările pe care le pune istoria fiecărei zile”, context în care s-a referit la tarifele anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump.
„După aceea, în interiorul Uniunii Europene – după aceea, nu în sensul că ar fi o acţiune ulterioară – ele trebuie să pornească toate. Eu am vorbit cu ce e urgent de clarificat, pentru că în Uniunea Europeană lucrurile sunt clare. Noi suntem membri ai Uniunii Europene, suntem deja activi de multă vreme acolo, poate nu cât ne-am fi dorit. Uniunea însăşi are nişte răspunsuri de dat la întrebările pe care istoria fiecărei zile le pune şi noi va trebui să avem şi noi un cuvânt acolo. Eu, personal, consider că Uniunea Europeană trebuie să facă toate eforturile pentru a păstra o relaţie fundamentală pentru lumea occidentală cu Statele Unite. Din păcate, vedem că în fiecare zi apar obstacole noi sau teme noi care complică situaţia, cum au fost, de pildă, deciziile preşedintelui Trump. Cred că nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul Uniunii Europene, să găsim împreună şi noi, şi cu noua administraţie americană, soluţiile cele mai bune”, a subliniat Antonescu.
El a evidenţiat ca fiind foarte important summitul NATO care va avea loc în luna iunie la Haga.
„Foarte important este să discutăm – pentru că Statele Unite sunt liderul acestei organizaţii – agenda acestei organizaţii mai importante ca oricând din punctul meu de vedere. Tratativele ruso-americane, care sunt în curs de desfăşurare şi nu merg aşa de repede şi de fericit cum îşi imaginau unii, vor avea o consecinţă sau sunt de pus în acelaşi context cu ceea ce la viitorul summit NATO va trebui să stabilim”, a arătat candidatul coaliţiei.
Răspunzând unei întrebări, el a apreciat că „realitatea de la care pornim în ideea de a suplimenta bugetele apărării nu este una care să ne bucure”, dar, dacă se vor aloca aceşti bani, „să avem un beneficiu, să folosim şi capacităţile noastre”, mai ales că există şi „o tradiţie în acest sens”.
Citește și: Premieră absolută la TNB, cu „Moroi și păpădii” de Gavril Pătru
Citește și: Consultanță de 50.000 euro pentru comune cu 1.300 de locuitori
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Calin)