Globalizarea are efecte atât pozitive, cât și negative. Când tehnologiile de ultimă oră depind de noduri separate plasate în diferite părți ale lumii, acestea pot constrânge politicile globale. Spre exemplu, în contextul actual, oricât de mult Trump, Musk și Vance ar urî Europa (vezi tarifele de 25% pe produsele europene, declarațiile lui Vance despre „salvarea Europei din nou” și sprijinul lui Musk pentru extremiști anti-UE), fără contribuția europeană, tehnologiile lor de vârf nu ar fi posibile.
Asul din mâna Europei este firma olandeză ASML. Este singurul producător mondial al mașinilor de litografie cu ultraviolete extreme (EUV), care sunt necesare pentru fabricarea cipurilor pe noduri avansate (7 nm, 5 nm, 3 nm).
Aceste mașini folosesc lumină cu o lungime de undă de 13,5 nm pentru a „desena” circuite extrem de mici pe plăcuțele de siliciu. Pentru a înțelege de ce ASML este esențială, trebuie să spunem că astăzi, în materie de tehnologie avansată, în lanțul de producție al plăcilor video (NVIDIA) și al procesoarelor de top (AMD și Intel) sunt implicate doar câteva firme.
Pentru a produce cipurile din plăcile video și procesoarele de top (adică pe 7, 5 și 3 nanometri), NVIDIA, AMD și Intel se ocupă de proiectarea cipurilor (Intel se ocupă și de producție), apoi sunt trimise la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care este cel mai mare producător de semiconductori din lume și singura companie capabilă să fabrice cipuri la scară largă pe noduri extrem de avansate.
Alături de TSMC, și Samsung Foundry (Coreea de Sud) fabrică cipuri, dar nu la același nivel. Și aici apare compania olandeză ASML, care produce mașinile EUV, care „desenează” circuitele, folosind lumină ultravioletă extremă.
Continuarea, în Crisana.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ASML / Facebook)