Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, afirmă că România a făcut „paşi enormi” în negocierile în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), el susţinând că aceste negocieri provoacă nemulţumirea unor ţări mari din Uniunea Europeană.

Ministrul afirmă că transporturile, educaţia, sănătatea, pădurile sunt componentele „cele mai avansate” în cadrul negocierilor. ”Comisia este destul de chichiricioasă, ca să spun aşa, în momentul ăsta, pentru că după ce-şi dă ok-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelei componente”, a declarat ministrul la Digi 24.

„În cazul PNRR, de la bun început trebuie să pui toate detaliile, toate proiectele, toate investiţiile, tot costingul, toate jaloanele, pe,ani şi apoi după ce Comisia acceptă această componentă, tu îţi vezi de treabă. Când mai faci un pas, mai iei o tranşă de bani. Deci Comisia este destul de chichiricioasă, ca să spun aşa, în momentul ăsta, pentru că după ce-şi dă ok-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelei componente. Este un cu totul alt sistem de muncă. A fost o muncă enormă, o presiune enormă pe noi şi am făcut paşi enormi pe cele mai multe dintre componente, pe altele suntem în negocieri”, a afirmat Cristian Ghinea pentru sursa citată.

Conform acestuia sănătatea este „o componentă foarte avansată” în cadrul PNRR, iar autorităţile române îşi menţin punctul de vedere conform căruia solicită o alocare substanţială pentru infrastructura rutieră, deşi Comisia Europeană consideră că alocarea pentru transport solicitată de România este prea mare. 

Pentru împăduriri, oficialii europeni au salutat decizia României de a accesa bani prin PNRR , dar au atras atenţia asupra faptului că România nu a accesat banii alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a afirmat Ghinea, care a catalogat drept „legitimă” observaţia Comisiei Europene. 

Ministrul a vorbit şi despre alocările către autorităţile locale prin PNRR, arătând că în această chestiune comisia are o opinie diferită. 

În ceea ce priveşte planurile României de a dezvolta sistemul de irigaţii cu bani accesaţi prin PNRR, ministrul a explicat că aceasta  nu este considerată o componentă care poate fi accesată prin PNRR pentru că irigaţiile „nu sunt considerate verzi, pentru că (…) în logica de analiză de politici la Bruxelles acest gen de sisteme de irigaţii pe care noi le avem consumă foarte multă apă şi ei zic că a consuma apa fără să ai foarte clar o strategie de management al apei (…) să investeşti din nou în sisteme de irigaţii nu faci decât să foloseşti o apă pe care începi să nu o mai ai”.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.