Aktual24: „În România, pierderea puterii de cumpărare a fost de peste 25% în ultimii doi ani”

Data:

spot_img

„În România, pierderea puterii de cumpărare a fost de peste 25% în ultimii doi ani”, spune profesorul Cristian Păun, profesor al Academiei de Științe Economice din București, într-un interviu pentru Aktual24.

În vreme ce guvernanții vin seară de seară la televizor să ne explice că trăim din ce în ce mai bine, grație măsurilor luate de guvernul Ciolacu, buzunarele românilor spun o cu altă poveste.

Și la fel spun și specialiștii în economie, care se iau cu mâinile de cap văzând ce idei traznite le vin în fiecare zi celor care ne conduc.

Care este, dincolo de poleiala etalată de guvernanți, situația economică reală a țării și ce perspective au românii explică Cristian Păun, doctor în economie și profesor universitar la Academia de Științe Economice din București.

La televizor, premierul Marcel Ciolacu tuna și fulgera împotriva marilor corporații, dar când e vorba de pus taxe, tot în spinarea românului de rând le pune. De ce se teme Ciolacu de corporații – păi ori suntem social-democrați, ori nu mai suntem?

Cristian Păun: Taxarea marilor sau micilor corporații va fi plătită tot de populație. Consumatorul final, când cumpără, va regăsi în costul produselor și serviciilor achiziționate din piață aceasta taxare. Acolo se regăsește și impozitul pe profit, și impozitul pe cifra de afaceri, și impozitele pe salarii etc.

Ideea asta că putem izola fiscalitatea și că putem să o aplicăm doar unora (afaceriștilor, mici sau mari) și nu altora este complet în afara realității. Este o poveste cu iz populist. Vinzi taxarea cu o poveste plăcută în spate. Că nu te afectează pe tine, ci pe niste „dușmani” scoși din pălărie, sub formă de luptă de clasă pernicioasă.

Citește și De la 1 Decembrie, avioanele TAROM riscă să rămână la sol – piloții își caută deja de lucru

Va reuși „optimizarea fiscală” cu care se laudă guvernul să acopere gaura de la buget?

Puțin probabil, într-o economie aflată încă în plin puseu inflaționist și cu o economie care încetinește semnificativ, mai ales pe partea care contează (producția industrială, comerțul, construcțiile, agricultura etc.). Nu este o optimizare fiscală, ci o majorare de taxe.

Guvernul a ales să crească taxele pentru 85% din problemă și să ajusteze obezitatea statului pentru 15% din problema.

Nu este vorba deloc despre echilibru în acest demers și acest lucru ni se va întoarce în față. Refuzând sistematic ajustarea statului, reformarea lui, reașezarea lui pe principii și baze moderne, nu numai că nu va acoperi găuri, ci te afunzi și mai tare, făcând altele noi.

Interviul integral poate fi citit în publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related