Politologul Cristian Pîrvulescu spune, într-un interviu pentru Aktual24, că rușii au pregătit alegerile din România în Republica Moldova, dar la noi s-au descurcat chiar mai bine decât în Moldova, bazându-se și pe inconștiența și aroganța românilor.
Evenimentele derulate în ultimele săptămâni i-au făcut pe români să înțeleagă că libertatea și democrația nu sunt garantate, ci bunuri de preț, pentru care trebuie să luptăm ca să le merităm. O campanie diabolică, dar extrem de bine pregătită, pe TikTok, a făcut ca poporul român să fie mai divizat decât era în anii 1990, imediat după căderea comunismului. Cum de s-a putut întâmpla ca milioane de români să trăiască spaima că vor pierde tot ce s-a reușit în 35 de ani, iar alte milioane să devină convinse că un „guru” poate transforma instantaneu România în Raiul pe Pământ, cine a fost în spatele acestei acțiuni subversive de proporții și mai ales ce urmează să se mai întâmple am încercat să aflăm stând de vorbă cu reputatul politolog Cristian Pirvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.
Domnule Pirvulescu, pentru început, întrebarea pe care și-o pune toată lumea – inclusiv serviciile de informații, care ar fi trebuit să și-o pună demult: cum de a fost posibil, după precedentul AUR din 2020, ca extremistul Călin Georgescu să treacă iar pe sub radar?
Vă contrazic, nici măcar AUR nu a trecut pe sub radar. Cred că problema serioasă este incapacitatea serviciilor secrete și în special a Direcției pentru protejarea Constituției – daca mai există pe la SRI – de a înțelege semnificația reală a extremei drepte. Pentru că din raportul pe 2020, aprobat în 2024, rezultă că extrema dreaptă nu reprezintă un pericol pentru democrația românească. Ar fi foarte probabil că mulți dintre cei care lucrează în aceasta Direcție să fi fost de acord cu multe din ideile și valorile promovate și atunci să nu le considere ca fiind periculoase. Abia când ordinea constituțională a României și alianțele țării au fost puse sub semnul întrebării a apărut un semnal de alarmă. Dar totuși nu pentru toată lumea s-a întâmplat la fel. Altfel spus, nu cred că putem afirma că absolut toți nu au știut. Au știut, dar au fost toleranți cu fenomenul, de la politicieni până la servicii secrete, pentru că au crezut că îl pot folosi. Și foarte probabil, l-au și folosit.
Continuarea, în Aktual24.ro
Citește și: Deputații și senatorii din noul Parlament care au legături cu Securitatea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Facultatea de Științe Politice – SNSPA / Facebook)