Cristian Preda: „Apariția lui Marcel Ciolacu pe TikTok vădește cât de artificial e acest politician” | Aktual24

Data:

spot_img

Unul dintre cei mai reputați politologi din România, profesorul Cristian Preda a vorbit într-un interviu pentru Aktual24 despre amenințarea rusească, cozile de topor autohtone și neputința – sau „nedorința” – autorităților române de a contracara influențele nocive venite dinspre Est.

Domnule profesor, trăgând linie după controversele din ultimele săptămâni, considerați că anularea de către CCR a primului tur al alegerilor prezidențiale a salvat sau a îngropat democrația din România?

S-ar putea să nu fie nici una, nici cealaltă: între salvarea unui pacient și îngroparea lui mai sunt câteva stări și proceduri. Ce-i sigur e că procesul electoral a fost oprit înainte de a se încheia. Instituțiile noastre – de la guvern la AEP, de la BEC la serviciile de informații, de la CCR la CSAT – nu au fost în stare să gestioneze din vreme riscurile și să depășească obstacolele din calea unor alegeri prezidențiale libere și corecte. Decizia de anulare a scrutinului pentru fotoliul de la Cotroceni arunca un dubiu și asupra derulării alegerilor pentru camerele Parlamentului. CCR nu s-a pronunțat și-n privința lor la fel, deși relele incriminate în cazul alegerilor din 24 noiembrie – boți, hoți, ruși și interlopi – par să fi acționat și pe 1 decembrie. Mai e ceva cert: prelungirea sine die a mandatului președintelui Iohannis. Cel despre care s-a spus o vreme că ar fi putut părăsi Palatul Cotroceni înainte de termen, ca să preia – chipurile – o funcție în mașinăria politică europeană sau la vârful NATO, dar care – iată! – mai stă la București, până ce un guvern va stabili un calendar electoral. E cumva la fel ca în 1991, atunci când, după încheierea lucrărilor Constituantei, nu s-au ținut imediat alegeri, așa cum se hotărâse solemn înaintea scrutinului din 1990, ci i s-a mai acordat lui Ion Iliescu un an de președinție din primul mandat, sub pretextul că o cere situațiunea. Un an pe care, pe urmă, judecătorii de la CCR nu i l-au mai numărat lui Iliescu, când au fost puși să tranșeze dilema celui de-al treilea mandat, nepermis de Constituție. De fapt, prin decizia din 6 decembrie, CCR i-a făcut cadou lui Klaus Iohannis un nou mandat. Rămâne de văzut dacă acesta va dura un an, ca-n cazul pe care l-am amintit, sau chiar mai mult. Știind ce darnic a fost guvernul cu șeful statului în ultimii trei ani, nu m-ar mira să avem un premier care nu se vă grăbi deloc să organizeze noi alegeri prezidențiale.

Citește interviul integral, în Aktual24.ro

Citește și: Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Cristian Preda / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbări fundamentale în politica externă germană | Deutsche Welle

Noul guvern german va trebui să stabilească priorități complet...

Alegeri în Germania. Care este atmosfera înainte de deschiderea secțiilor de votare

Duminică, 23 februarie, germanii sunt așteptați la urne pentru...

Influențe Est-Vest asupra alegerilor din România și Germania

Germania, ca şi România, e strânsă ca într-o menghină...