Unul dintre cei mai reputați politologi din România, profesorul Cristian Preda a vorbit într-un interviu pentru Aktual24 despre amenințarea rusească, cozile de topor autohtone și neputința – sau „nedorința” – autorităților române de a contracara influențele nocive venite dinspre Est.
Domnule profesor, trăgând linie după controversele din ultimele săptămâni, considerați că anularea de către CCR a primului tur al alegerilor prezidențiale a salvat sau a îngropat democrația din România?
S-ar putea să nu fie nici una, nici cealaltă: între salvarea unui pacient și îngroparea lui mai sunt câteva stări și proceduri. Ce-i sigur e că procesul electoral a fost oprit înainte de a se încheia. Instituțiile noastre – de la guvern la AEP, de la BEC la serviciile de informații, de la CCR la CSAT – nu au fost în stare să gestioneze din vreme riscurile și să depășească obstacolele din calea unor alegeri prezidențiale libere și corecte. Decizia de anulare a scrutinului pentru fotoliul de la Cotroceni arunca un dubiu și asupra derulării alegerilor pentru camerele Parlamentului. CCR nu s-a pronunțat și-n privința lor la fel, deși relele incriminate în cazul alegerilor din 24 noiembrie – boți, hoți, ruși și interlopi – par să fi acționat și pe 1 decembrie. Mai e ceva cert: prelungirea sine die a mandatului președintelui Iohannis. Cel despre care s-a spus o vreme că ar fi putut părăsi Palatul Cotroceni înainte de termen, ca să preia – chipurile – o funcție în mașinăria politică europeană sau la vârful NATO, dar care – iată! – mai stă la București, până ce un guvern va stabili un calendar electoral. E cumva la fel ca în 1991, atunci când, după încheierea lucrărilor Constituantei, nu s-au ținut imediat alegeri, așa cum se hotărâse solemn înaintea scrutinului din 1990, ci i s-a mai acordat lui Ion Iliescu un an de președinție din primul mandat, sub pretextul că o cere situațiunea. Un an pe care, pe urmă, judecătorii de la CCR nu i l-au mai numărat lui Iliescu, când au fost puși să tranșeze dilema celui de-al treilea mandat, nepermis de Constituție. De fapt, prin decizia din 6 decembrie, CCR i-a făcut cadou lui Klaus Iohannis un nou mandat. Rămâne de văzut dacă acesta va dura un an, ca-n cazul pe care l-am amintit, sau chiar mai mult. Știind ce darnic a fost guvernul cu șeful statului în ultimii trei ani, nu m-ar mira să avem un premier care nu se vă grăbi deloc să organizeze noi alegeri prezidențiale.
Citește interviul integral, în Aktual24.ro
Citește și: Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Cristian Preda / Facebook)