Cristian Preda: „România nu poate rămâne cu Geoană, Ciucă, Ciolacu” | Interviu

Data:

spot_img

Cristian Preda vorbește într-un interviu realizat de Sabina Fati pentru Deutsche Welle despre rezultatele alegerilor din 9 iunie.

„Nu mă împac cu ideea că în septembrie vom avea de ales între Ciucă, Ciolacu și Geoană. Și că vom fi siliți să alegem pe unul dintre ei pentru ca Simion să nu ajungă în turul al doilea”, spune politologul Cristian Preda.

DW: După rezultatul de aproape 50% obținut de Alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare de duminică se poate spune că această construcție e de succes și ar merita să meargă mai departe?

Cristian Preda: E prima dată când partide de la guvernare se prezintă împreună la un scrutin. E ceva nou pe scena noastră politică și adevărul e că le-a ieșit. Nu au făcut 50% din voturi, dar prin redistribuire cele două partide au obținut 19 mandate, câte aveau și înainte de alegerile din 9 iunie. Le-a ieșit și în sensul în care au sporit numărul de consilieri locali. Și chiar dacă s-au făcut niște schimburi între PSD și PNL la nivelul consiliilor județene sau la nivelul unor primării, n-au pierdut ceva semnificativ.

Citește și: Cine scoate tinerii la vot. Interviu cu influencerul Silviu Faiăr

Care sunt efectele pe care le generează aceste alegeri și mai ales victoria acestei mari coaliții pentru prezidențiale, pentru parlamentare, pentru mersul democrației autohtone?

Sunt două scenarii posibile: continuă în același fel, în spiritul lui Klaus Iohannis, „să ne înțelegem noi peneliștii cu voi pesediștii sau invers și să ne împărțim funcțiile, cutărică e prim-ministru, cutărescu e președinte” și mergem pe acest drum al suspendării unei competiții între cele două mari partide, „pentru stabilitate”, după cum s-a spus. În cealaltă variantă, victoria aceasta îi încurcă pentru că trezește ambiții. Doi dintre vicepreședinții PNL au fost înfrânți în alegerile de duminică. E clar că la nivelul conducerii PNL e o problemă de încredere. Cei doi președinți de partid, Ciolacu și Ciucă, sunt împinși către candidaturi prezidențiale, iar presiunea organizațiilor e prea mare pentru ca fiecare formațiune în parte să nu aibă propriul ei candidat. E scenariul confruntării. Mi-e greu să fac pronosticuri, mai ales după ce m-am înșelat în privința scorului: n-am crezut că PNL și PSD sunt capabile să obțină 19 mandate, așa că sunt și mai reținut în a face pronosticuri.

Citește interviul integral, în Deutsche Welle

Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Laura Vicol a recunocut că a zburat cu Marcel Ciolacu în avioane private

Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice care a...

PSD și PNL au câștigat pozițiile de viceprimari ai Capitalei

Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) au fost...

Dacă depășesc „producția la hectar”, Romsilva își plătește directorii cu alte 12 salarii/an

Potrivit contractelor de mandat, membrii Consiliului de Administrație ai...

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...