Criticul rus Anton Dolin, la plecarea din Rusia: „Este imposibil să trăiești într-o țară în care ți-au închis gura”

Data:

spot_img

Invazia militară a lui Putin în Ucraina și legile care te bagă în închisoare dacă protestezi sau îl critici pe dictatorul de la Moscova l-au făcut pe criticul de film Anton Dolin să părăsească Rusia.

Cineastul a scris un ultim mesaj în care explică că nu se poate preface că nu se întâmplă nimic în Ucraina și arată cum viața în Rusia s-a prăbușit în 10 zile.

„Noi am plecat. Există mai multe motive. Deși în realitate există doar unul: războiul criminal din Ucraina, inițiat de conducerea Federației Ruse.

Este imposibil să trăiești într-o țară, chiar și nativă și iubită, în care ți-au închis gura. Mai ales pentru o persoană al cărei singur instrument este cuvântul.

Și pur și simplu nu puteam să respir aerul Moscovei, în care oamenii continuau să discute despre planuri, să se uite la filme, să țină discuții de critică de artă, să meargă la vernisaje și premiere, în timp ce oamenii ucid și mor în Ucraina. Fiecare minut al unei astfel de existențe a confirmat evidentul: ești complice”, a scris Anton Dolin.

Anton Dolin este un critic de film, jurnalist, gazdă a unei emisiuni radio, blogger și podcaster rus. Este redactor-șef al revistei Iskusstvo Kino din 2017 și a fost autor al rubricii de film de la publicația Evening Urgant din 2012 până în 2020.

Este un susținător al liderului opoziției ruse, Alexei Navalny.

Nu mai există Rusia. Rusia este un pui cu capul tăiat

Criticul de film se consideră norocos că a putut să plece. Dar plecarea sa din Rusia este amară, pentru că nu și-a dorit niciodată să ajungă la acest moment.

„E amuzant că toată viața mea de adult am refuzat să plec. Patria mea este Rusia, nu mi-am dorit alta niciodată. Dar nu mai există Rusia. Rusia este un pui cu capul tăiat.

Întreaga lume s-a prăbușit acum zece zile. Viața fiecărei persoane care trăiește în Rusia, vorbește rusă sau este cel puțin implicată în cultura rusă s-a schimbat ireversibil. Doar că mulți (majoritatea?) încă nu și-au dat seama.

Ucrainenii vor avea șansa să se ridice din cenușă și ruine, vor deveni doar mai puternici și vor putea – dacă vor – să uite de suferința pe care au îndurat-o. Noi nu vom avea nici ocazia și nici dreptul să fim uitați. Suntem marcați”, a scris Anton Dolin, în mesajul său la despărțirea de Rusia.

Criticul afirmă că timp de zece zile nu s-a putut gândi decât la război. Și critică lipsa de reacție a intelectualilor ruși și a celor din lumea filmului.

„Îmi este greu să-mi fac griji măcar pentru cei dragi, pentru că mă gândesc constant la Ucraina. Nu am rude acolo, dar am prieteni ucraineni: soțul Kirei Muratova, minunata artistă Zhenya Golubenko, care se află acum la Odesa, prietena mea credincioasă și persoană nobilă Serezha Loznitsa, critic de film și autoare a cărții Arta cinematografică Natasha Serebryakova. Ea se află într-un adăpost anti-bombă din Sumy, iar mulți dintre ceilalți autori și critici ai noștri…

Dar nici măcar nu e vorba de prieteni. Ucrainenii au dreptate și, prin urmare, vor câștiga. Mai devreme sau mai târziu, dar inevitabil. De fapt, au câștigat deja. Și suferim o catastrofă – nu, nu economică și politică. Acesta este un dezastru moral. Neputința celor care s-au opus acestui sistem și puterii de 22 de ani nu face decât să întărească sentimentul de disperare.

Sunt mândru că mi-am început viața de adult ca corespondent pentru Ekho Moskvy. La acea vreme, am acoperit exploziile clădirilor rezidențiale de la Moscova și al doilea război cecen (care, vă amintiți?, se cerea să fie numit exclusiv «operațiune antiteroristă»). De asemenea, sunt mândru de implicarea mea în Meduza, care acoperă impecabil toate evenimentele războiului actual.

Cum să văd filme acum, să mă gândesc la filme, să scriu despre filme, nu înțeleg”, a scris criticul de film.

„Nu sunt acasă”

Acesta a mai scris că, înainte de a pleca, pe drumul de acasă la gară, a văzut că ușa apartamentului său era marcată cu litera Z.

„Sensul este clar: «Știm unde locuiește familia ta, ferește-te». Du-te, știi unde, patetic zombi? După cum spunea poetul: «Da, nu se ascunde»

NU SUNT ACASĂ.

Plecând deja, am citit pe canalele anonime TG că am «fugit din țară». Ei bine, uitați și uitați-vă cât doriți. Nu mi-e frică de voi. Nu am absolut nimic de ascuns.
Acum suntem în Letonia, la Artdocfest. Mai departe vom vedea.
Fără război”, a scris Anton Dolin.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...