Criză de apă în localitățile din Vaslui. Situația poate fi salvată cu 274 milioane de euro, bani europeni

Data:

spot_img

Tot mai multe localități din județul Vaslui au rămas, în ultimii ani, fără apă potabilă, din cauza secetei severe și prelungite. Pentru că nu există sisteme de alimentare proprii, populația și animalele primesc apă cu ajutorul rezervoarelor. Ultimul exemplu: în 2020, satele Bălești și Fâstâci din comuna Cozmești au rămas fără apă în fântâni. Și cartiere din municipiul Vaslui, capitala județului, au ajuns să depindă de rezervoarele de apă.

Cum bugetele locale nu dispun de bani pentru investiții, programul de apă și canal finanțat de UE este sigura soluție pentru rezolvarea problemei. Cu o valoare de 274 milioane de euro, proiectul înglobează 47 de localități. Aplicația de finanțare a ajuns în faza de revizuire, urmând ca la finalul investițiilor peste 96.000 de locuitori ai județului Vaslui să beneficieze de alimentare cu apă de calitate.

Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui a ajuns în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către Uniunea Europeană (UE). Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

La 31 ianuarie 2020 s-au primit din partea experţilor primele observaţii şi recomandări referitoare la aceste documentaţii. Astfel, în cursul anului 2020 au avut loc întâlniri periodice prin intermediul videoconferinţelor în cadrul cărora consultanții, experții și beneficiarii proiectului au analizat şi revizuit o serie de aspecte de ordin tehnic, referitoare la investiţiile propuse a fi realizate în cadrul proiectului.

Inițial, din proiect au făcut parte 52 de localități, dar după analizele făcute de specialiști au mai rămas eligibile la finanțarea europeană doar 47.

Potrivit condițiilor de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de rezidenți, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro/locuitor.

Investiții de peste 274 milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este de 274.380.918 euro, din care pentru sistemul de alimentare cu apă 151.885.451 euro, iar pentru sistemul de canalizare 122.495.467 euro. Proiectul de investiții se va realiza în două etape. Pentru prima etapă este alocată suma de 177,7 milioane de euro, iar pentru a doua etapă se vor aloca peste 95 milioane de euro.

În prima etapă de implementare a proiectului sunt vizate localitățile mai mici care țin de localitățile mari, iar în a doua etapă vor fi executate lucrările în localitățile mari. Proiectul va cuprinde 5 contracte de lucrări de proiectare și execuție, din care 3 contracte se vor derula în prima etapă și 2 contracte în etapa a doua. Finanțarea investiției este asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire, SC Aquavas Vaslui (autoritatea contractantă) a încheiat un contract cu Asocierea Ramboll South East Europe SRL București (leader)  – Ramboll Danmark A/S Copenhaga (partener) – SC Interdevelopment SRL București (partener). Contractul a fost semnat în luna octombrie 2017 și se derulează până în data de 31 decembrie 2023.

„Avem încheiat un contract de asistență tehnică cu această asociere de firme. SC Ramboll va pregăti documentația aplicației de finanțare (studiul de fezabilitate, documentația de atribuire, studii de teren, expertize de specialitate, devizul general etc) în vederea semnării contractului de finanțare. După aprobarea proiectului de către Comisia Eurpeană urmează organizarea unei licitații publice pentru desemnarea firmei care va executa lucrările”, a spus Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas SA Vaslui.

Orașele vor alimenta cu apă comunele rurale

Strategia de implementare a proiectului prevede în studiul de fezabilitate ca sistemele de alimentare cu apă din orașe să fie extinse către comunitățile din mediul rural. Prin această centralizare, nu va exista în fiecare comună un sistem propriu de alimentare cu apă, lucru care va conduce la o mai bună gestionare a serviciului public.

Spre exemplu, din sursa Vaslui vor fi alimentate cu apă mai multe UAT-uri: Muntenii de Jos, Lipovăț, Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni, Ferești, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Bălteni, Delești, Cozmești, Oșești, Ivănești și Pungești. La fel se va îmtâmpla și cu sistemele de alimentare din Huși, Negrești, Codăești, Bârlad, Rebricea, Miclești, Murgeni, Iana, care vor alimenta cu apă potabilă mai multe UAT-uri.

Practic, pentru fiecare localitate s-a făcut o analiza dacă poate fi grupată cu alte UAT-uri sau va avea un sistem de apă și canal propriu. Prin luarea în calcul a celor două opțiuni (sistem centralizat sau necentralizat) s-a urmărit cel mai ieftin mod de realizare a sistemului de apă și canal.

„Am refăcut analizele de apă din toate localitățile. În zonele unde apa este rea, nu este potabilă, am adus apă de calitate din orașe. Stația de tratare din municipiul Vaslui o vom folosi la capacitate maximă și se va da apă de calitate la toate comunele unde nu este apă potabilă. La fel vom proceda și cu sistemul de canalizare. Vom folosi toate stațiile de epurare existente, care au fost modernizate la standarde europene și au capacități de epurare. Nu vom face câte o stație de epurare în fiecare localitate. Vom face stații de epurare doar în UAT-urile îndepărtate, cum ar fi Băcești sau Dumești, de unde nu putem pompa apa uzată la marile stații de epurare”, a spus Răzvan Cătălin Floarea, reprezentantul firmei de consultanță Ramboll South East Europe SRL.

Stația de tratare a apei potabile din Bârlad

Extinderi pe sute de kilometri de rețele de apă și canal

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea conductelor de aducțiune pe 379 kilometri; forarea unui număr de 35 de puțuri; construcția a 68 de stații de tratare/clorinare a apei potabile; construcția unui număr de 44 rezervoare de înmagazinare a apei; 12 rezervoare vor fi reabilitate; construcția a 125 stații de pompare a apei potabile și reabilitare a 6 stații existente; extinderea rețelei de distribuție a apei cu 616 kilometri; reabilitarea rețelei de distribuție pe o distanță de 46 kilometri.

Pe segmentul sistemului de canalizare, investițiile vizează extinderea rețelelor de canalizare pe o distanță de 347 kilometri; reabilitarea rețelei de canalizare pe 27,5 kilometri; reabilitarea conductei de refulare pe 2 kilometri; construirea unui număr de 172 stații de pompare apă uzată; reabilitarea a 5 stații de pompare apă uzată; construirea și extinderea unui număr de 6 stații de epurare apă uzată etc.

Criză de apă în localitățile județului Vaslui

În ultimii ani, din cauza secetei excesive și prelungite, tot mai multe localități din județul Vaslui au avut probleme cu asigurarea apei potabile pentru populație. Este și cazul satelor Bălești și Fâstâci din comuna Cozmești, care în anul 2020 au rămas fără apă în fântâni.

Hristache Sima, primarul comunei Cozmești, a precizat că în marele program de apă și canal este prinsă și comuna Cozmești, iar o dată cu investițiile prevăzute în proiectul european nu vor mai fi probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației.

Sima Hristache, primarul comunei Cozmești

”Când este secetă cărăm apă în aceste sate pentru animale și consumul populației. Cele două sate sunt situate pe zone mai înalte, iar pe timpul secetei rămân fără apă. Avem rezervoare pentru apă pentru animale și rezervoare în care transportăm apa pentru consum”, a spus Hristache Sima.

Probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a populației sunt și în comuna Fălciu. În cadrul programului european de apă și canal, în comuna Fălciu se vor investi 4,5 milioane de euro în extinderea canalizării la peste 7.000 de gospodării, vor fi forate patru puțuri noi, se vor extinde rețelele de alimentare cu apă în satele Copăceana și Odaia etc.

„Întâmpinăm greutăți în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației. Sunt sate unde nu avem aducțiune de apă, la Copăceana și Odaia Bogdana, unde fântânile au secat sau și-au redus considerabil debitul de apă pe timpul secetei. Căutăm soluții pentru cele două sate, iar atunci când seacă fântânile ducem apă cu rezervoarele”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu

Criza de apă provocată de seceta prelungită s-a făcut simțită anul trecut și în suburbiile municipiului Vaslui. Pentru a asigura alimentarea cu apă a populației, municipalitatea a instalat mai multe rezervoare pentru apă potabilă.

„Ca urmare a sesizărilor primite, s-a luat decizia instalării rezervoarelor cu apă unul în Viișoara, trei în Bahnari, unul în Dealul Cornului și trei în Gura Bustei. Fiecare rezervor are 2.000 litri fiecare și sunt aprovizionate cu apă potabilă cu sprijinul ISU Vaslui, care asigură alimentarea cu cisterna aflată în dotarea proprie. Rezervoarele sunt instalate în curțile unor locatari care au dorit să ne ofere sprijinul, robinetele pentru populație fiind aflate pe domeniul public”, a precizat Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Cea mai gravă problemă în ceea ce privește alimentarea cu apă este în orașul Negrești unde, din luna august 2020, alimentarea cu apă se face cu restricții. Decizia a fost luată din cauza reducerii constante a volumului de apă din acumularea Căzănești (sursa de alimentare cu apă a orașului Negrești) cauzată de secetă.

„Estimăm că odată cu finalizarea celor două puțuri din Negrești și introducerea lor în sistem, vom putea să reducem din restricții sau să le eliminăm. Nu ar fi mult de lucru la cele două puțuri existente, cam până în 60 de zile. Astfel, în aprilie 2021, cel târziu, ele ar putea fi finalizate. Ar fi un spor calitativ și cantitativ pentru Negrești. Au fost eliminate pierderi mari acolo și nu vor fi probleme dacă apa se exploatează judicios”, a spus Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas SA Vaslui.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.