Criză de medicamente elementare la cel mai mare spital din Moldova

Data:

Spitalul „Sf. Spiridon” se confruntă de mai mult timp cu lipsa unor medicamente uzuale din farmacia unităţii medicale. Situaţia însă s-a acutizat atât de grav în ultima perioadă încât mai multe plângeri au plecat din spital către DSP şi Ministerul Sănătăţii, reclamând că ar lipsi analgezice pentru pacienţii care sunt internaţi la Terapie Intensivă, post-operaţie, sau chiar pentru resuscitarea unor persoane cu probleme la Cardiologie. O echipă a Ministerului Sănătăţii, alături de una de la DSP, efectuează în aceste zile un control amplu la unitatea medicală.

Conducerea spitalului spune că problemele cu medicamentele ar fi vechi, că există unele deficienţe de furnizare pe perioadă scurtă de timp, dar că nu au existat disfuncţionalităţi majore. În acelaşi timp, managerul dr. Dan Timofte spune că în ultimul an zece angajaţi de la achiziţii şi-au dat demisia, iar mai mulţi distribuitori de medicamente s-au retras din contracte sau furnizează produsele cu întârziere.

Sesizările au fost făcute de asociaţiile de pacienţi

Deşi situaţia este cunoscută de mai mult timp în rândul personalului medical din spital, prima sesizare a acestei situaţii către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Ministerul Sănătăţii (MS) a fost făcută abia la finalul lunii iunie. Sesizarea a fost făcută de către Vlad Ghiga, reprezentantul asociaţiilor de pacienţi în Consiliul Etic, după ce mai mulţi medici din spital au sesizat lipsuri grave cu care se confruntă în tratarea pacienţilor. „Pot doar să vă confirm că sunt membru în Consiliul Etic al spitalului, ca reprezentant al unei organizaţii de pacienţi şi că nu există niciun fel de relaţii contractuale între mine, spital şi orice membru al spitalului. Am încercat să atrag atenţia asupra problemelor care mi-au fost sesizate, iar acum este o misiune de audit la nivel de Ministerul Sănătăţii, care a început luni şi se va termina vineri. De asemenea şi DSP Iaşi are o anchetă în curs, în baza aceleiaşi sesizări, iar după ce vom avea rezultate voi putea să ofer şi mai multe informaţii”, a precizat Vlad Ghiga pentru „Ziarul de Iaşi”.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Urmăriți internaționali, aduși în țară de Poliția Română

În perioada 18 – 19 aprilie 2024, Poliția Română...

Sprijin pentru transformarea digitală a ONG-urilor | Săptămâna Online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator...

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea | Bihoreanul

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la...