duminică, 17 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateCriza din Myanmar, pe agenda Consiliului de Securitate al ONU. SUA pregătesc...

Criza din Myanmar, pe agenda Consiliului de Securitate al ONU. SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva juntei militare

Cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate al ONU intenţionează să organizeze o nouă întâlnire săptămâna aceasta consacrată Myanmarului, unde situaţia s-a agravat în ultimele zile, scrie AFP citând surse diplomatice de la New York, potrivit Agerpres. De asemenea, Statele Unite i-au avertizat luni pe liderii militari din Myanmar, care au preluat puterea prin lovitură de stat, că vor adopta acţiuni suplimentare dacă forţele de securitate continuă să ucidă persoane neînarmate şi să atace jurnalişti şi activişti.

„Nu a existat o propunere oficială, dar au loc discuţii între misiuni pentru o nouă întâlnire. Toată lumea aşteaptă rezultatul sesiunii de marţi a miniştrilor de externe ai ASEAN (organizaţia regională asiatică) înainte de a decide ce să facă în continuare. O acţiunea este posibilă sub forma unei reuniuni în această săptămână”, au precizat surse diplomatice, precizând totodată că Beijingul, principalul susţinător al Myanmarului, a menţionat în cadrul acestor schimburi de opinii „necesitatea de a fi prudenţi”.

„Acordul general între membrii Consiliului este că va avea loc o reuniune consacrată Myanmarului la scurt timp după reuniunea ministerială a ASEAN”, a confirmat, pentru AFP, misiunea diplomatică chineză la ONU. Întrebată la o conferinţă de presă despre organizarea unei sesiuni dedicate crizei din Myanmar săptămâna aceasta, noua ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns că speră că aceasta va avea loc „cât mai curând posibil”.

„Planificăm să discutăm acest lucru în timpul preşedinţiei noastre (a Consiliului de Securitate, asigurată în martie de SUA) şi cât mai curând posibil. Aceasta este o problemă pe care am discutat-o individual cu toţi membrii Consiliului de Securitate şi este pe agenda noastră”, a adăugat diplomată americană.

Ultima şi singura întâlnire de până acum a Consiliului de Securitate după lovitura militară de stat din Myanmar din 1 februarie a avut loc pe 2 februarie, în mod informal şi cu uşile închise, fără prezenţa unui reprezentant birmanez. Reuniunea a fost urmată de 48 de ore de negocieri privind o declaraţie aprobată pe 4 februarie care exprima îngrijorarea Consiliului fără a condamna totuşi lovitura de stat.

Ca opţiuni, Consiliul de Securitate poate organiza din nou o şedinţă cu uşile închise, dar oficială, fără participarea unui reprezentant al Myanmarului, sau o sesiune publică în care ţara asiatică să fie reprezentată. ”Astfel, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vizează transmiterea unui mesaj puternic şi unitar de către Consiliul de Securitate autorităţilor militare pentru ca acestea să revină asupra acţiunilor lor şi să dea puterea înapoi instituţiilor democratice din Myanmar care reflectă voinţa poporului. De asemenea, aceasta doreşte să vadă „respectarea drepturilor omului, şi anume libertatea de întrunire şi de exprimare, precum şi eliberarea deţinuţilor politici, în special a (liderei) Aung San Suu Kyi”, a insistat Dujarric. 

În schimb, Statele Unite i-au avertizat luni pe liderii juntei militare de la Rangoon, care au preluat puterea prin lovitură de stat, că vor adopta acţiuni suplimentare dacă forţele de securitate continuă să omoare persoane neînarmate şi să atace jurnalişti şi activişti, informează Reuters.

„Dacă armata birmaneză continuă pe această cale, dacă armata birmaneză refuză să restabilească guvernul ales în mod democratic şi să înceteze această violenţă oribilă împotriva demonstranţilor paşnici, vor exista în viitor măsuri suplimentare din partea Statelor Unite, a declarat la briefingul de presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

 

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE