Criza energetică: Apel arzător de la Chișinău, bunăvoință vagă a Bucureștiului

Data:

spot_img

Republica Moldova trebuie să facă față celei mai grave crize energetice. Recent, vicepremierul Andrei Spînu avertiza că s-ar putea ajunge în situația în care orașe și comune ar putea fi deconectate de la curent.

România a început să furnizeze țării vecine energie electrică și gaze în regim de urgență, după ce Ucraina a încetat exportul spre întreaga Europa pe fondul bombardamentele armatei ruse. În plus, și centrala de la Cuciurgan și-a redus mult livrările de curent către Chișinău. 

Prezentă la București, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat: „e o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice pentru ziua următoare. Avem nevoie de mai multă energie din România, a transmis șefa statului într-un interviu pentru G4media.
Poate România să ajute Republica Moldova asa cum are nevoie? L-a intrebat Andreea Orosz pe Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Citește și: Șefilor de la stat le plac telefoanele scumpe. Achiziții în lanț pentru ultimul model de Iphone

Radu Dudău: Declarativ, vrem. Autoritățile statului român vor și doresc să ajute chiar dacă nu au fost date răspunsuri foarte clare. Partea de energie electrică este o discuție. Aici știu că partea română face eforturi să pună la dispoziția Chișinăului cantitățile necesare de energie electrică. Discuția mai complicată este legată de gazele naturale, unde și noi ca toate celelalte state membre ale Uniunii Europene avem o incertitudine. Nu știm exact cum va evolua situația în iarna care vine și nu putem oferi garanții depline nimănui.

Cred că ar trebui să aveam această transparență cu partea moldoveană. În anumite împrejurări ceva mai favorabile, România ar putea ajuta. Avem o cantitate de gaze stocate, înmagazinate. Avem și o producție zilnică în continuare. Depinde foarte mult de situația meteorologică, să nu avem o perioadă prelungită de temperaturi foarte scăzute. Atunci vom fi și noi în dificultate.

Trebuie spus că am avea obligația, ca stat producător de gaze, înainte de Republica Moldova, față de Bulgaria sau alte state vecine membre ale Uniunii Europene, de care suntem legați de obligații de solidaritate pe partea de gaze naturale. Dar în anumite împrejurări am putea da o mână de ajutor. Chișinăul face însă eforturi pe cont propriu de a-și asigura volume suplimentare de import din zona caspică în primul rând, pe care să le poată tranzita prin Turcia, Bulgaria și România. Dar, din ce am văzut din declarațiile președintei, încă n u au reușit să contracteze volume suficient de mari.

Continuarea în RFI Romania


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia ține în frig Transnistria pentru a-și face jocurile în Republica Moldova

• Moscova acuză Chișinăul, Kievul și Occidentul de criza...

Criză energetică în Transnistria din cauza opririi gazului rusesc

Criză energetică în Transnistria din cauza opririi gazului rusesc....

Totuși, Putin a decis să înghețe Transnistria | Analiză Deutsche Welle

Au început complicațiile în Transnistria, după ce Rusia a...

Transnistria: se sting luminile politice fără gaz rusesc? | Deutsche Welle

Guvernele proruse de la Chișinău s-au opus conectării la...