Criză fără precedent în industria medicamentelor. Bolnavii de cancer, printre cei mai afectați

Data:

spot_img

Criză fără precedent în industria medicamentelor. Producătorii și distribuitorii spun că abia au primit banii pentru medicamentele vândute în aprilie, deși până acum trebuiau decontate și facturile pentru luna iunie.

Din această cauză tot mai multe medicamente dispar de pe rafturile farmaciilor, deşi preţurile multora dintre ele sunt foarte mici.

Bolnavii de cancer, printre cei mai afectaţi

Printre cei mai loviţi de criză sunt bolnavii de cancer. Potrivit farmaciştilor, sunt luni întregi de când farmaciile nu au mai primit bani de la stat pentru decontarea tratamentelor prescrise gratuit bolnavilor din programele naționale de sănătate. În unele cazuri facturile ajung și la 18 milioane de lei.

„Noi n-am mai primit banii pe programe naționale, tot ce înseamnă boli cronice, din luna mai. Abia azi, (n.r. – 21 septembrie) au dat o mică parte din restanţe. Vorbim de medicamente foarte scumpe pentru bolnavi oncologici. Vorbim de un singur tratament care ajunge la 94 de mii de lei. Sunt mulţi bolnavi cu tratamente de 2-3000 de euro lunar”, a spus un farmacist botoşănean.

Citește și: Procurorii din CSM spun că deputatul George Simion încearcă să-i intimideze și că le încalcă independența

„E un adevărat maraton după medicamente”

Cu datorii la furnizorii de medicamente, farmaciștii mai mici spun că sunt foarte aproape de faliment, în condițiile în care nici măcar nu se mai pot aproviziona. Asta şi pentru că mulţi furnizori pun propriile condiţii.

Mai exact, pentru a aduce anumite pastile, greu de găsit, obligă farmaciile să cumpere mai multe medicamente generice, pentru ca factura să fie mai mare.

„E un adevărat maraton după medicamente. Facem comenzi justificate la furnizori. Ne ia tot timpul acest lucru, iar pacienţii sunt vitregiți de sfatul farmacistului. Ca nu mai are timp. Toată ziua sunăm și căutăm medicamente”, a spus o farmacistă.

Aceştia spun că deşi statul întârzie cu unele plăţi, impozitele şi termenele limită către furnizori trebuie respectate. Cei care suferă, însă, cel mai mult sunt bolnavii. 

„Un sfert dintre pacienții care ni s-au adresat de la începutul lunii nu și-au primit medicația. Majoritatea pacienților beneficiază în mod gratuit de medicamentele din programele naționale de sănătate – prin urmare, farmacia suportă până în acest moment cheltuiala integrală a tratamentului eliberat. Dacă aceste medicamente nu vor mai fi achiziționate de farmacii, vom avea o a doua criză, criza lipsei medicamentului respectiv din cauza lipsei stocurilor”, a explicat un farmacist botoşănean.

Mai multe, în Monitorul de Botoșani.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...