Criza locurilor de parcare din Oradea: numărul de autovehicule din evidenţele Primăriei Oradea este de aproape 4 ori mai mare decât numărul locurilor de parcare la domiciliu amenajate de municipalitate.
Şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, care gestionează printre altele parcările din municipiu, recunoaşte că administraţia locală nu va reuşi niciodată să ofere câte un loc pentru fiecare maşină.
În tot acest timp, regulamentul parcărilor de domiciliu este depășit și provoacă tensiuni.
„Niciodată nu o să putem oferi un loc de parcare la domiciliu fiecărui cetăţean.
În evidenţele Direcţiei Economice din cadrul Primăriei există circa 27.000 de locuri de parcare la domiciliu, în timp ce numărul maşinilor înmatriculate în municipiu depăşeşte 100.000.
Este imposibil ca fiecare maşină să aibă parcare”, a declarat Lucian Popa, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate pentru anul 2023.
Citește și Povara unui credit în franci elveţieni: după 15 ani de rate, o familie cere ajutorul judecătorilor
Criza locurilor de parcare din Oradea
Potrivit evidenţelor DPI, în ultimii 5 ani, încasările municipalităţii din parcările de domiciliu s-au majorat, de la circa 1 milion de lei în 2018, la 5 milioane lei în 2023, deşi numărul parcărilor a crescut cu doar 200 locuri pe an. Pe de o parte, a crescut treptat valoarea abonamentului, care a ajuns în prezent la 160 lei pe an, pe de altă parte,concurenţa pe loc i-a făcut pe mulţi orădeni să liciteze pentru ele, iar în unele cazuri preţul abonamentului chiar s-a înzecit.
În prezent, criza locurilor de parcare la domiciliu creează tensiuni între riverani în majoritatea cartierelor orădene. Vechi de mai bine de un deceniu, Regulamentul de parcări de domiciliu, instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 448/2010, nu ţine cont de persoanele nou venite în asociaţia de proprietari care nu au unde îşi parca maşinile, de chiriaşii care nu pot cere parcare pentru că nu au domiciliu stabil în bloc, de angajaţii cu maşină de serviciu care nu pot cere pentru ea loc de parcare pentru că nu o au în proprietate, şi multe altele.
Normativul a fost sancţionat în primăvara anului trecut de Avocatul Poporului la sesizarea unui orădean din zona Galileo Galilei – Rogerius, unul dintre cele mai aglomerate din Oradea.
Riveranii care nu au parcare pentru că nu locuiau în zonă sau nu aveau maşină în anul 2010 (când s-au împărţit acestea) sunt nemulţumiţi că nu pot nici măcar concura pentru un loc.
Mai multe puteți citi în publicația Bihoreanul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!