Criză politică în Germania. Coaliția de guvernare „semafor” s-a destrămat

Data:

spot_img

Coaliția de guvernare „semafor,” formată din SPD (social-democrați), FDP (liberali) și Verzi, s-a rupt miercuri după ce cancelarul Olaf Scholz (SPD) l-a demis pe ministrul de finanțe, Christian Lindner (FDP).

Remanierea ministrului de finanțe german vine pe fondul unor neînțelegeri între SPD și FDP privind modalitățile de a redresa economia germană care se află de doi ani într-o stare de contracție, fiind afectată de înlocuirea gazelor ieftine din Rusia și de creșterea competitivității Chinei pe plan mondial, conform Reuters.

Cancelarul german a propus ca Guvernul Federal să plafoneze prețul gazelor pentru a ajuta companiile germane, în special cele din sectorul auto, și să crească, în același timp, ajutorul oferit Ucrainei.

FDP, în schimb, a propus luarea măsurilor necesare de a scădea cheltuielile publice, scăderea taxelor, relaxarea legislației, dar și încetinirea ritmului de implementare a măsurilor de decarbonizare a Germaniei.

Christian Lindner l-a acuzat pe Olaf Scholz că a încercat să îl forțeze să încalce prerogativele constituționale care obligă guvernul să nu cheltuiască mai mulți bani de cât încasează, un principiu cunoscut drept „Schuldenbremse” (n. r. frână a datoriei).

Volke Wissing (stânga), ministrul transporturilor și Christian Lindner (stânga), ministrul demis al finanțelor 

Fostul ministru de finanțe a spus despre cancelar că „refuză să recunoască faptul că țara noastră are nevoie de un nou model economic” și că „nu are forța necesară pentru a da țării sale un nou impuls,” relatează Reuters.

Miercuri seara, Olaf Scholz a ținut o conferință de presă la Berlin unde a anunțat eliberarea din funcție a lui Christian Lindner, spunând:

„De prea multe ori, compromisurile necesare au fost înecate de dispute înscenate public și de cerințe ideologice zgomotoase. De prea multe ori, ministrul federal Lindner a blocat legi într-un mod irelevant. De prea multe ori s-a angajat în tactici meschine de politică de partid, de prea multe ori mi-a încălcat încrederea,” potrivit Deutsche Welle.

Citește și: Alegeri regionale în Germania. Socialiștii câștigă alegerile regionale din Brandenburg la limită, iar extrema dreaptă obține o „victorie parțială”

Inițial, miniștrii FDP ai transporturilor, justiției și educației au anunțat că se retrag voluntar din funcțiile deținute în Guvernul Federal, notează Reuters.

O surpriză a venit însă în această dimineață. După ce Olaf Scholz a avut o discuție cu ministrul transporturilor, Volker Wissing, cel din urmă a anunțat că a decis să părăsească FDP pentru a rămâne în executivul federal, conform Frankfuter Rundschau.

Ruperea coaliției „semafor” a avut loc în aceeași zi în care Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite.

Opoziția cere inițierea unei moțiuni de cenzură

Ieșirea unui partener de guvernare din cadrul unei coaliții nu duce automat la căderea Guvernului Federal. Schimbarea guvernului are loc numai după inițierea unei moțiuni de cenzură în Bundestag (n. r. legislativul german). Dacă moțiunea trece, atunci Președintele Federal poate decide dizolvarea legislativului și convocarea de noi alegeri, relatează Tagesschau.

Olaf Scholz a anunțat că va merge în Bundestag pentru a cere susținea lui pe 15 ianuarie 2025. Pentru a rămâne în funcție, actualul cabinet are nevoie de susținere din partea opoziției. Potrivit Reuters, cel mai probabil scenariu este ca guvernul minoritar SPD-Verzi să nu reziste în fața moțiunii, ceea ce va duce la organizarea de alegeri anticipate, probabil la sfârșitul lunii martie, cu doar șase luni înainte de alegerile stabilite inițial pentru luna septembrie.

Friedrich Merz, lider al grupului parlamentar conservator CDU/CSU, a făcut o declarație publică prin care i-a solicitat actualului cancelar social-democrat să ceară votul de încredere al Bundestag-ului „cel mai târziu săptămâna viitoare” pentru ca alegerile anticipate să aibă loc în a doua jumătate a lunii ianuarie 2025, notează Tagesspiel.

Citește și: Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

„Pur și simplu nu ne putem permite să avem un guvern fără majoritate în Germania timp de mai multe luni și apoi să desfășurăm o campanie electorală timp de și mai multe luni și apoi, eventual, să purtăm negocieri de coaliție timp de mai multe săptămâni,” a declarat Friedrich Merz.

Friedrich Merz (CDU) a dat o declarație în fața jurnaliștilor înainte de începerea sesiunii de azi a Bundestag-ului

De altfel, astăzi la prânz, Merz s-a dus la Cancelarie pentru a vorbi cu Scholz despre urgentarea procedurii de obținere a votului de încredere. După, acesta s-a dus pentru a vorbi despre criza politică cu Președintele Federal, Frank-Walter Steinmeier.

Conform sondajelor, liderul conservatorilor se bucură de popularitate în rândul electoratului, arată Reuters.

Economia a fost de la început motiv de tensiuni în coaliție

Coaliția „semafor,” prima tripartită din istoria Germaniei, este formată din partide total diferite din punct de vedere ideologic. Dacă SPD și Verzii au ambele o orientare de stânga și au nevoie de multe fonduri disponibile pentru a susține politicile sociale și de mediu, FDP, partid liberal, are o viziune economică total opusă față de partenerii de guvernare, potrivit Deutsche Welle.

Primul moment de tensiune creat în coaliție din cauza finanțelor a fost în 2023 când Curtea Constituțională Federală a constatat că politica bugetară a Guvernului Federal conține unele prevederi care contravin legii fundamentale.

Decizia Curții a lăsat coaliția fără 60 de milioane de euro. De aceea, Guvernul Federal a cerut acordul Bundestag-ului pentru a se împrumuta astfel încât executivul să gestioneze criza pandemică. S-a dovedit însă că guvernul a împrumutat mai mulți bani decât era nevoie.

În ceea ce privește cei 60 de milioane de euro, executivul german a decis să redirecționeze acești bani către politicile energetice și climatice. Și de această dată, Curtea a constatat că relocarea fondurilor a fost neconstituțională.

Pe lângă criza pandemică, Guvernul Federal a trebuit să facă față și crizei declanșate de începerea invaziei ruse în Ucraina și a unei potențiale crize energetice cauzate de reducerea livrărilor de petrol și gaze din Rusia. Nicio coaliție nu s-a mai confruntat cu astfel de provocări, relatează Deutsche Welle.

Tensiunile din coaliție erau provocate de fonduri. Aceste crize, la care se adăugau și nevoile statului german precum reînarmarea Bundeswehr (n. r. Armata germană) și menținerea infrastructurii, au pus presiune pe bugetul de stat. În ciuda creșterii necesităților țării, FDP a ales să implementeze o politică de austeritate.

Cancelarul Olaf Scholz predă Președintelui Steinmeier certificatele de demitere a miniștrilor FDP, conform obligațiilor prevăzute în Constituție

În ceea ce privește ajutorul financiar pentru Ucraina, coaliția a fost în luna august în centrul unor controverse. Atunci, Guvernul Federal a decis ca din 2026 să nu mai aloce fonduri pentru Ucraina din bugetul de stat, ci din surse alternative precum bunurile ruse puse sub sechestru. La acea vreme, Christian Lindner i-a transmis o scrisoare ministrului apărării Boris Pistorius (SPD) în care îi aducea la cunoștință că va accepta noi obligații de plată numai dacă există o finanțare clară, potrivit Deutsche Welle.

În tot acest timp, FDP s-a confruntat cu o rezistență față de politicile sale de austeritate din partea SPD și a Verzilor. De altfel, în urma negocierilor pentru proiectul de buget pe anul 2025, un acord a fost convenit asupra unei variante care include un deficit de douăsprezece miliarde de euro, notează Deutsche Welle.

Citește și: Alegeri regionale în Germania: ce semnifică rezultatele pentru viitorul politic al țării?

Și alegerile regionale din landurile est-germane Saxonia și Turingia au contribuit la creșterea tensiunilor în coaliție. Pentru prima oară, partidele aflate la guvernare au obținut rezultate foarte slabe. Singura excepție este în landul Brandenburg unde SPD a câștigat datorită popularității lui Dietmar Woidke, un social-democrat care nu și-a ascuns antipatia față de coaliția „semafor” și de cancelarul Olaf Scholz.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Agerpres

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related