joi, 23 septembrie 2021
AcasăNewsletterCriza vaccinului antigripal – oamenii vor să se vaccineze, dar nu găsesc...

Criza vaccinului antigripal – oamenii vor să se vaccineze, dar nu găsesc doze nici la medicul de familie, nici în farmacii

În plină pandemie de coronavirus și în condițiile în care medicii recomandă populației să se vaccineze măcar antigripal, dozele de vaccin lipsesc atât din cabinetele medicilor de familie cât și din farmacii.

Medicii de familie ieșeni susțin că anul acesta a existat o dorință mult mai mare de vaccinare din partea pacienților, existând solicitări și de trei ori mai multe decât în anii anteriori, însă dozele primite de la Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), nu acoperă nici jumătate din necesar.

În cabinetele medicilor de familie se pot vaccina gratuit prin campania Ministerului Sănătății doar persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, dar și gravide. Până acum, în județul Iași au fost distribuite 43.400 de doze, în trei tranșe, prima fiind la jumătatea lunii septembrie, iar a doua la sfârșitul lunii, iar a treia la finalului lunii octombrie, urmând încă o tranșă în luna noiembrie.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării”, este recomandarea DSP-ului, însă care nu poate fi pusă în aplicare din cauza lipsei dozelor din farmacii. Anul acesta, vaccinul recomandat este cel cu patru tulpini, adică cel tetravalent, iar în medie, o doză de vaccin costă 50 – 55 de lei. „Primim foarte puține, undeva sub zece doze la o tură și atunci când le primim se dau imediat. Nu știm când vom avea din nou pe stoc”, a precizat o farmacistă din Iași.

Farmaciile fac chiar și liste de așteptare pe care ieșenii se pot înscrie, urmând să fie contactați telefonic în ordinea înscrierii. Problema este încă că fiind o cerere foarte mare, listele de așteptare de la o singură de farmacie au și câte 50 de persoane. Înscrierea se poate face și online, urmând ca cei care vor să cumpere vaccinul să primească un e-mail atunci când sunt refăcute stocurile. „În alți ani ne rugam de pacienți și insistam foarte mult să se vaccineze, data aceasta nu a fost nevoie de nicio insistență. Din contră, în fiecare zi când vin și ne întreabă dacă avem doze, trebuie să le spunem că nu avem, asta este partea tristă. Lumea este mai conștientă anul acesta, însă aprovizionarea cu vaccin de la DSP lasă de dorit”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Dorința de vaccinare a oamenilor, alimentată de teamă

Vaccinul antigripal are anul acesta două variante: cu administrare injectabilă, care se administrează adulților și copiilor de la vârsta de șase luni și varianta cu administrare nazală, destinată în special copiilor cu vârste între 2 și 18 ani.

Noutatea anul acesta a fost că lumea a început să întrebe de vaccin încă din timpul verii. Problema este că am epuizat deja dozele, oricum am primit cam 20% din cât am solicitat, am avea nevoie de câteva sute și am primit doar 140 de doze”, a declarat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni din județul Iași.

Specialiștii cred că această dorință de vaccinare este legată în primul rând de teama pacienților de a nu se îmbolnăvi de gripă în condițiile epidemiologice actuale.

Sunt mai multe temeri ale oamenilor, cea de a se întâlni cu gripa în condițiile pandemiei, faptul că simptomatologia nu e suficientă pentru a delimita COVID-ul de gripă, teama că va fi nevoie să acceseze sistemul medical în aceste condiții. Pacienții mei sunt oameni care s-au vaccinat din ce în ce mai mult de-a lungul timpului, asta și pentru că și calitatea vaccinurilor a fost bună în ultimii ani, nu au mai avut efecte secundare severe cum existau pe vremuri, oamenii au tolerat foarte bine vaccinul”, a completat dr. Popescu.

După vaccinare, organismul are nevoie de aproximativ două-trei săptămâni pentru a forma anticorpi în titru protector, conform specialiștilor vaccinul antigripal fiind printre cele mai vechi vaccinuri disponibile, care ua salvat milioane de vieți. „Ne bucurăm că există o conștientizare în rândul populației, acum în noiembrie până cel târziu la începutul lui decembrie este încă indicat să ne vaccinăm, pentru că epidemia de obicei ține până în luna martie”, a precizat dr. Liviu Oprea.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE