CSM a rămas fără bani pentru salarii, ministerul Justiției propune virarea a 146 milioane de lei din rezerva lui Ciolacu

Data:

spot_img

După ce a verificat banii din cont la 31 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a ajuns la concluzia că nu-i ajung până la finalul anului pentru plata salariilor, așa că a cerut ministerului Justiției să-i aprobe, prin hotărâre de guvern, plata a 146 milioane de lei, bani din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ministerul a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre și arată că „în urma analizei dispuse de ordonatorul principal de credite (…) s-a constatat că fondurile rămase neutilizate la capitolele „autorități publice și acțiuni externe”, „cheltuieli de personal” și „alte cheltuieli” sunt insuficiente pentru achitarea integrală a drepturilor salariale curente ale personalului până la finele anului în curs”.

Dărnicia lui Gorghiu

În acest sens, ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu propune plata a aproximativ 30 milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului. „Prin prezentul act normativ se propune: suplimentarea bugetului Consiliul Superior al Magistraturii pe anul 2024, cu suma totală de 146.298 mii lei credite de angajament și credite bugetare (…) din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024”.

Ministerul mai precizează că propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

În 2023 noiembrie 2023, directoarea economică a CSM, Rodica Zaharia Motoc, declara în ședință plenului în care s-a votat aprobarea bugetului CSM pe 2024 că „cel puțin la sumele de personal, sumele sunt acoperitoare. Asigură inclusiv tranșele pentru hotărârile judecătorești. Pentru că noi am considerat că diferențele salariale rezultate din aplicarea VRS 605 neplafonat vor avea același regim ca și hotărârile judecătorești. Și atunci am luat în calcul prima tranșă aferentă lui 2024, am luat în calcul și tranșa aferentă lui 2023, care nu s-a putut plăti din lipsă de limită. Deci la cheltuieli de personal, cel puțin pentru aparat (n.r. aparatul propriu al CSM), creșterea este cu 46% mai mare decât anul ăsta”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Saracii magistrati!a doua oara anul asta intra in fondul de rezerva al PM!actualizare de salarii la zi!zeci de mii de euro 8ndividual pentru aproape o suta de mii de magistrati, pensionari si in activitate,civili si militari!astia sunt praduitorii!cand am dat statul in judecata m8litar fiind,magistratii nu mi-au dat dreptate orivind neactualizarea sporurilor si soldelor din 2009 pana in 2022!aveam vrs 154,iar ei mint,ca de atunci aveau vrs
    605!au zis ca sunt necontributiv cu toate că am platit impozit ca orice civil!8n schimb prin amenzile politiei jandarmeriei pompierilor se face fondul de urgenta pe care il goleste de 2-3 ori pe an magistratii!asta e adevarul!eu ca pensionar militar special nu am pensia actualizata de 8 ani,pensie luata dupa o solda ciuntita si neadusa la zi de 14 ani!si tot din ea se mai taie!au fost 4-5 taieri succesive nici maca una actualizare!si sunt special ca am lensia cat un maturator de strada!asa va 0lace,altfel armata e pe primul loc la incredere!nu!e pe primul loc la bataia de joc!cenzurati,ca maine urmati voi,copii si nepotii vostri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related