CSM a respins doi procurori care doreau să ancheteze magistrați. Parchetul General are rezultate dezastruoase

Data:

spot_img

CSM a respins doi procurori care doreau să ancheteze magistrați din cei trei care s-au înscris pentru această poziție. A fost acceptat Ioan Damian, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara și au fost respinși Ion Adrian Popovici de la Oradea și Mircea Galina de la Târgu Mureș.

Astfel, majoritatea din plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demonstrat că își dorește să mențină structura de anchetare a magistraților nefuncțională, în ciuda declarațiilor publice contrare și a lipsei de procurori desemnați care să dorească să intre în această echipă.

Ipocrizia Alinei Gorghiu

Respingerea celor doi magistrați a fost decisă prin vot. Popovici a obținut 6 voturi DA și 12 NU, iar Galina 7 voturi DA și 11 NU.

Asta înseamnă că, pe lângă Secția pentru judecători a CSM, inclusiv ministrul Justiției Alina Gorghiu și reprezentanții „societății civile” Fănel Mihalcea și Ioan Sas au votat împotriva celor doi.

Ioan Sas a fost înainte de CSM consilier județean PSD în Maramureș.

Fănel Mihalcea este tatăl Silviei Mihalcea, secretarul-general al Camerei Deputaților, unde a fost propusă tot de PSD.

Citește și: Cadru universitar: Majoritatea studenților mei își doresc să fie angajați la stat și în structurile militarizate!

CSM a respins doi procurori. Schimbări insuficiente

Recent, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că schimbă modalitatea de selectare a procurorilor care doresc să ancheteze magistrați în sensul că aceștia vor fi propuși de Procurorul General.

Cei selectați vor fi în continuare verificați de plenul CSM și în caz că nu anchetele acestora nu corespund intereselor majorității din CSM, pot fi schimbați imediat.

De când DNA nu mai are competența să ancheteze magistrați corupția din sistemul judiciar a dispărut ca prin minune. Astfel, în ultimii doi ani de funcționare procurorii desemnați de CSM au întocmit doar două rechizitorii.

Din 2018 până în 2024, SIIJ și ulterior noua Secție de anchetare a judecătorilor și procurorilor a făcut 7 rechizitorii și nu a obținut nicio condamnare definitivă a unui magistrat.

Spre comparație, cât a avut competența să ancheteze magistrați, DNA a facut în perioada 2002 –  2018, 161 de rechizitorii, fiind condamnați 117 magistrați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Ca și cum Putin ar fi acceptat ca Navalniî sa fie pe listele de prezidențiale..
    Cât de prost sa fii sa crezi…ca blonda vorbește tot.

    Susținem pensiile speciale..și „negrii „la prezidențiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...