CSM și-a ales conducerea pentru anul viitor

Data:

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi condus anul viitor de judecătoarea Elena Costache ca președinte și de procurorul Claudiu Sandu, vicepreședinte.

Proiectul de candidatură al judecătoarei Costache debutează cu legătura de neînțeles dintre independența justiției și componenta financiară. Cunoscută ca o apropiată a Liei Savonea, judecătoarea Costache spune că va milita pentru o lege separată a salarizării personalului din sistemul judiciar.

Costache mai arată că CSM a susținut constant necesitatea menținerii „pensiilor de serviciu a judecătorilor și procurorilor, ca o garanție esențială a independenței justiției sub aspectul componenței financiare”.

Ea va milita pentru finanțarea corespunzătoare a instanțelor și parchetelor, va lupta împotriva blocării posturilor și spune că va avea un dialog permanent cu premierul sau cu reprezentantul guvernului pentru a rezolva finanțarea sistemului.

Citește și: Scandal la Autoritatea Electorală Permanentă. Mai multe ONG-uri îi cer demisia lui Toni Greblă

Baza științifică a normării muncii

Costache a mai promis elaborarea unei strategii pe termen lung de resurse umane  și „stabilirea volumului optim de activitate al judecătorului pe baze științifice”.

Noua președintă își mai propune „consolidarea încrederii publice în puterea judecătorească prin îmbunătățirea transparenței și comunicării”.

Vicepreședinte al CSM a fost ales procurorul vicepreşedinte al Consiliului Claudiu-Constantin Sandu (foto2). Recunoscut ca un magistrat dispus a reforma sistemul de justiție, Sandu critică în proiectul său legea adoptată de Parlament în 2018 care prevede minim 7 ani vechime pentru a participa la un concurs pentru un post de conducere.

În același timp, el arată că oamenii politici și o parte a mass-media și-au făcut un obicei „de a găsi procurorii de vină pentru orice problemă apărută în diverse domenii de activitate”.

Costache și Sandu au fost aleși cu unanimitate de colegii din CSM, mandatele lor fiind de 1 an.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. De ce este funcția de președinte atât de importantă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România cu interdicții privind fumatul în spații publice

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România care...

Centrele rezidenţiale pentru copiii din sistemul de protecţie specială, verificate în judeţul Mureş prin ordin de prefect

Centrele rezidenţiale pentru copiii din sistemul de protecţie specială...

Doi bărbați din Galați, arestați pentru furt dintr-o biserică din Bârlad

Doi bărbați din județul Galați au fost arestați, vineri,...