Procurorul Daniel Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cerut, la ultima ședință de plen, ca propunerile Procurorului General pentru procurorii desemnați să ancheteze magistrați să fie puse pe ordinea de zi, de două săptămâni ei fiind „în așteptare”. Președintele CSM, judecătoarea Elena Costache, a dat asigurări că cei şapte vor fi verificați de plen la următoarea ședință.
„Știu că de două săptămâni procurorul general a făcut câteva propuneri pentru numirea unor procurori pentru a cerceta infracțiuniele săvârșite de magistrați. Cred că ar fi fost momentul să fie puse pe ordinea de zi pentru că, iată, Parchetul General are doi ani de când lucrează cu trei procurori pe câteva mii de dosare. Dacă vrem eficiență a justiției cred că ar trebui să ne mișcăm și noi mai repede”, a declarat, în plen, Daniel Horodniceanu.
Ulterior, președinta CSM, judecătoarea Elena Costache, a răspuns și a arătat că propunerile respective sunt trei pentru Parchetul General și încă patru pentru alte unități de parchet din țară. „Bineînțeles că vor fi puse pe ordinea de zi la următoarea ședință a plenului. Chestiunea a fost stabilită, în sensul că urmau să fie puse pe ordinea de zi. Nu le ține nimeni la sertar”, a dat asigurări președinta CSM.
Niciun magistrat corupt din 2018
De mai bine de doi ani, cei trei procurori desemnați a ancheta magistrați cu grad de parchet general nu au trimis în judecată niciun judecător sau procuror, cele mai multe dintre dosare fiind închise.
Fostul procuror-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat că, până în momentul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a pierdut competenţa de a cerceta magistraţi, peste 160 de procurori sau judecători au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie iar, ulterior, niciunul nu a mai fost pus sub acuzare pentru astfel de fapte. „Noi, până în anul 2018, am trimis în judecată aproximativ 160 de procurori şi judecători pentru fapte de corupţie, majoritatea dintre aceştia au fost condamnaţi. Ei bine, din 2018 până astăzi, niciun procuror sau judecător n-a mai fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie, darămite să mai fie şi trimis în judecată”, declara, în 2022, Crin Bologa.
De atunci nimic nu s-a schimbat, iar corupția din magistratură a dispărut subit.