Cu 4 voturi la 1, procurorii din CSM au fost de acord cu rezultatul pseudo-concursului pentru inspectorii judiciari

Data:

spot_img

În ședința de miercuri a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) procurorul Claudiu Sandu a propus anularea examenului pentru Inspecția Judiciară. Cu 4 la 1, procurorii din Consiliu au respins cererea.

Sandu a susținut că nu au fost respectate dispozițiile legale care prevăd șanse egale pentru toți participanții. „Din păcate, comisia de examinare a considerat că interviul, care ar fi trebuit să reprezinte doar 30% din nota finală, a fost ridicat la rang de examen decisiv, astfel încât o parte dintre candidați nu s-au mai prezentat la examenul scris înțelegând mesajul transmis de comisia de examinare, în sensul că primii zece trebuie să acceadă la Inspecția Judiciară, iar ceilalți nu au acest drept”, a susținut Sandu.

El a mai arătat că „s-a făcut o eroare de către comisia de examinare, nu acesta era scopul legii. Ar fi trebuit ca toți candidații să aibă șanse egale la examen”.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

Sandu a mai susținut că examenul oral nu a fost echilibrat, iar subiectele scrise au fost de o mare simplitate.

În acest sens, el a propus suplimentarea ordinii de zi cu propunerea de anulare a concursului. Vicepreședintele CSM, Emilia Ion, nu a fost de acord cu Sandu deoarece „chestiunea invocată de dumneavoastră este un aspect care ține de validarea concursului,  care oricum se află pe ordinea de zi, respectăm opinia dumneavoastră, urmează să vă exercitați dreptul de vot.

Intervenția procurorului Sandu poate fi vizionată aici, începând cu minutul 1.30

Cerere respinsă cu 4 la 1

Ulterior, potrivit ordinii de zi soluționată, propunerea lui Sandu a fost respinsă, cei 10 procurori care au ales să plece către Inspecția Judiciară fiind validați cu 4 voturi DA și unu NU, votul lui Sandu.

Presshub a relatat luna trecută că procurorii Bogdan Pârlog, șeful Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București sau Alexandra Lăncrănjan de la DNA au fost notați la interviu cu note foarte mici, astfel încât șansele de a promova la Inspecția Judiciară să fie minime.

Citește și: Cum au fost eliminați procurorii „vocali” din concursul pentru inspectori judiciari

Denisa Cristodor, fostă șefă a Secției de Urmărire penală din Parchetul General nu s-a prezentat la interviu, în condițiile în care toate indiciile au condus către ipoteza unui concurs „aranjat”.

Potrivit unor surse judiciare, au fost preferați procurori de la Parchetul General și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ceilalți candidați fiind cotați cu zero șanse de reușită.

Potrivit regulamentului de concurs, comisia de examinare este formată dintr-un formator din cadrul Institutului Național al Magistraturii şi doi procurori din cadrul Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau DIICOT.

Componența comisiei

Din comisie au făcut parte Nicolae Andrei Solomon, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Elena Ioana Bălaj Chendereș, șefa DIICOT Oradea și Adrian Ţîrlea prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, formator colaborator al Institutului Național al Magistraturii (INM).

Cel care ar fi orchestrat întreaga procedură ar fi Nicolae Solomon, fost membru al CSM și actual adjunct al procurorului general Alex Florența.

13 dintre cei 45 de candidați au luat sub 10 puncte la interviu. Cinci candidați au absentat, în timp ce alți patru s-au retras din competiție.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related