Cu cine a făcut Ponta primul milion de lei

Data:

spot_img

Cu cine a făcut Ponta primul milion de lei. Consilierul onorific al premierului Ciolacu vinde consultanță privată unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului, scrie Captura.

Tranzacțiile firmei lui Ponta din ultimii doi ani arată conexiuni profitabile cu holdinguri mari din Turcia și China, cu una dintre companiile austriece active în pădurile românești, cu o agenție de impresariat faimoasă în piață sau cu diferiți constructori de proiecte guvernamentale.

Ponta refuză să vorbească despre contractele sale de consultanță pe persoană juridică, dar oferă o expertiză similară primului-ministru, pe persoană fizică, în domeniul relațiilor economice internaționale.

Cu cine a făcut Ponta primul milion de lei. Filiera turcească

Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat.

Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți.

  • 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei
  • 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei.
  • Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).

Cu cine a făcut Ponta primul milion de lei. Filiera Moldomin

Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz.

Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le aduce investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii. 

Citește și Fostul deputat și fost șef al Vămii, Nini Săpunaru, vrea în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară

În 2022, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale).

Activitatea minieră se va relua în 2025, au anunțat turcii, care se așteaptă să exploateze anual zece milioane de tone de cupru. Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii.

Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor).

Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România.

Mai multe aflați din publicația Captura.ro.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto – Captura.ro

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziții în Bihor. Grupare suspectată de trafic ilegal de migranți, vizată de DIICOT și BCCO | Bihoreanul

Percheziții în Bihor: Polițiștii BCCO Oradea și procurorii DIICOT...

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii, duși de urgență la spital

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii au...

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina oprită și Transfăgărășanul închis din cauza vremii

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina a fost oprită,...