Cu sau fără sportivi ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice?

Data:

spot_img

Sportivii ruși și bieloruși pot spera să iasă din izolarea impusă de comunitate internațională după declanșarea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) lasă deschisă ușa pentru participarea acestora la jocurile de vară de la Paris, din 2024, sub steag neutru. 

Șeful CIO, Thomas Bach, a declarat că excluderea sportivilor din cauza naționalității lor este contrară Cartei Olimpice. Polemica a început deja. 

Așadar, cu sau fără sportivi ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice?

Prin chiar natura lor, jocurile moderne reprezintă o celebrare a păcii și înțelegerii între națiuni. 

Așa au fost acestea concepute, cu gândul la Grecia antică, în care războaiele încetau pe timpul desfășurării Olimpiadelor. 

Din acest punct de vedere, dacă statele sunt sancționate pentru pornirile lor războinice, dacă Rusia este izolată inclusiv sportiv pentru invadarea Ucrainei, iar Belarus pentru sprijinul acordat, atunci nu ar trebui să meargă până la a-i pedepsi pe sportivii care s-au pregătit și care vor să concureze tocmai în spiritul păcii.

Citește și: Soțul fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, a murit. Ministrul Predoiu, acuzat că s-a antepronunțat în dosarul în care era judecat

Într-o postare Telegram preluată de publicația în limba rusă Echo și de portalul Eurotopics, producătorul și regizorul ucrainean Alexander Rodnianski, care a lucrat în Rusia până la începutul războiului, consideră că participarea sportivilor ruși și bieloruși este acceptabilă, dar cu o singură condiție: „Dacă sportivii ruși au vorbit cu voce tare și fără echivoc împotriva războiului și au numit părțile vinovate și victimele, ar trebui să li se permită să concureze sub un steag neutru.

Dacă rămân tăcuți, sau mai rău, susțin uciderea civililor, absolut nu. Următoarele Jocuri Olimpice sunt programate să înceapă la Paris pe 24 iulie 2024.

Sper foarte mult că războiul se va termina până atunci – cu o victorie pentru Ucraina. Și că echipa ucraineană poate concura din plin. Cu toți cei care au supraviețuit”, afirmă regizorul. 

Totuși, și această condiție poate părea greu de îndeplinit. 

Rusia nu este o democrație, ci o dictatură. 

Cetățenii – inclusiv sportivii de top – nu se pot exprima liber și a le cere să condamne cu voce tare războiul în schimbul admiterii la Jocurile Olimpice înseamnă a-i expune condamnării, odată întorși acasă.

Se știe, în Rusia, punerea în discuție a variantei oficiale privind războiul din Ucraina constituie o infracțiune, pedepsită cu ani grei de închisoare. 

Dar este posibilă, în mod practic, participarea sportivilor ruși și bieloruși sub steag neutru, în paralel cu interzicerea arborării drapelelor și însemnelor celor două state? 

Ne putem, oare, imagina, că totul se va desfășura în liniște, fără incidente? 

O serie de evenimente din ultimii ani fac să se ridice semne de întrebare. Ultimul, chiar foarte recent, la Australian Open, în care tatăl uriașului tenismen Novak Djokovic s-a afișat alături de susținători ai invaziei ruse, purtând infamul însemn ”Z”. 

Să nu uităm, apoi, că Rusia este de mai mult timp scoasă la marginea fenomenului olimpic.

Și aceasta, nu neapărat din cauza războiului, ci a metodelor sistematice de dopaj. Aceasta nu i-a împiedicat pe sportivii și liderii ruși să se dea în spectacol. 

Câștigarea medaliei de aur la hochei pe greață la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, de la Pyeongchang, Coreea de Sud, de către echipa Comitetului Olimpic rus, sub steag neutru, a fost transformată imediat într-un spectacol de propagandă pentru Rusia, de către sportive și susținători ai Rusiei din tribune, deopotrivă.

A fost o sfidare la adresa întregii comunități internaționale. 

Nu trebuie să fii neapărat rus ca să provoci astfel de evenimente. 

În definitiv, Europa este plină de agenți și simpatizanți ai Rusiei, gata să se dea în spectacol pentru a genera audiență. Pentru organizatorii uriașului eveniment de la Paris va fi dificil să țină totul sub control. 

Apoi, ar fi o naivitate să ne imaginăm că, în orice condiții,  Kremlinul ar scăpa ocazia de a-și face propagandă prin intermediul sportului.

De fapt, sportul a fost de multă vreme un vehicul folosit de dictaturi pentru a se promova.

Liderii autoritari, care nu răspund în fața instituțiilor și cetățenilor, sunt gata să cheltuiască enorm pentru imagine, prin intermediul evenimentelor sportive. 

Rusia lui Putin nu a făcut excepție, cu atât mai mult cu cât marile instanțe sportive mondiale, precum CIO sau FIFA, sunt foarte sensibile la banii dictatorilor. 

Astfel că, în ultimii ani, Rusiei i s-a făcut onoarea de a i se încredința găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, la Soci și a Cupei Mondiale la Fotbal, în 2018, deci după anexarea ilegală a Crimeei.

Citește și: VIDEO Crin Bologa, șeful DNA: „Avem dosare care stau în Cameră preliminară 4 sau 5 ani”

Și era gata-gata ca Belarusul lui Lukașenko să găzduiască, în 2022, meciurile Campionatului Mondial de hochei pe gheață ( sportul preferat al dictatorului de la Minsk). Doar războiul lui Putin a împiedicat acest lucru. 

Propaganda Kremlinului s-a dovedit de-a lungul timpului extrem de inventivă și este aproape sigur că va găsi și de această modalități pentru a se folosi de participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris.

Și mai aste un aspect, relevat de ziarul german Badische Zeitung (citat de Eurotopics):

”Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, nu ar fi devenit niciodată atât de puternic dacă președintele Rusiei nu l-ar fi susținut atât de consecvent. 

Ascensiunea lui Bach la apogeul Jocurilor Olimpice a mers mână în mână cu strategia lui Putin de a exercita o influență tot mai mare asupra lumii sportului.

Oficialii ruși sunt în consiliile de conducere ale numeroaselor federații, iar banii ruși au curs și continuă să curgă în multe sporturi. 

Când președintele Rusiei calcă în picioare drepturile omului, el distruge și valorile sportului. Asta ar trebui să ducă la ruperea oricărei prietenii.

Dar Vladimir Putin a putut să se bazeze pe Thomas Bach, mereu și mereu.” 

Dar va merge CIO cu susținerea participării sportivilor din Rusia și Belarus atât de departe încât să riște o ruptură de proporții în cadrul mișcării olimpice?

Ministrul polonez al Sportului şi Turismului, Kamil Bortniczuk, a atras atenția că un număr de circa 40 de țări ar putea boicota jocurile din 2024 dacă participarea sportivilor ruși și bieloruși va fi autorizată, sub orice formă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...