Cui ar trebui să îi fie rușine?

Data:

spot_img

Adolf Hitler a ajuns la putere prin alegeri libere în anul 1933. În 1945 probabil majoritatea germanilor care îl votaseră se simțeau trădați de către cel care le promisese o țară puternică și prosperă, dar a lăsat în urmă o țară în ruine și învinsă. Doar că, în 1925, Hitler publicase „Mein Kampf”.

Dincolo de retorica acestuia, nimic nu i-a împiedicat pe germani să vadă că omul care le cerea votul ura alți germani doar pentru că erau evrei. Antisemitismul, lagărele, războiul pentru spațiul vital, ura pe care a indus-o în societate, toate erau deja accesibile ca informație votantului german din 1933. De aceea, întrebarea „cum te simți știind că l-ai votat pe Hitler?” are (avea) sens pentru germanii care l-au votat.

Și la noi circulă întrebarea „cum te simți știind că l-ai votat pe Iohannis?”, după ce acesta a susținut alianța cu PSD. Doar că în acest caz întrebarea este pusă ori de proști, ori de ticăloși! Spre deosebire de votanții lui Hitler, românii au votat un Iohannis care chiar dacă nu stârnea pasiuni, avea o poveste pozitivă în spate: primar cu rezultate bune, cu un proiect important, cel puțin teoretic, „România educată”, cu un plan metodic de a face lucrurile „pas cu pas”, și o poziționare clară anti-PSD în primul mandat. După încheierea primului mandat, chiar dacă mulți erau dezamăgiți, l-a câștigat și pe următorul. Dintre toate așteptările de dinainte de 2019, atitudinea față de PSD a părut cât de cât convingătoare pentru votanții de dreapta, chiar dacă la un moment dat s-a hotărât să mai dea PSD-ului încă o șansă.

Revenind la întrebarea cu rușinea de a-l fi votat, raspunsul este NU! Lui Iohannis ar trebui să îi fie rusine! Votanții, printre care mă număr, l-au ales pe baza a ceea ce a promis. Pe ceea ce a repetat de sute de ori despre PSD, că este toxic pentru țară, că este vinovatul principal pentru cum arată România din 1989 încoace. Că va face altfel de politică.

De ce să își aplece ochii în pământ de rușine cel care l-a votat pe Iohannis? Pentru că a votat pe cineva care promitea ceva corect, necesar pentru România? Avea elemente indubitabile din trecut că președintele Iohannis ne minte pe toți? Sigur, elemente găsim, de exemplu a fost prim-ministrul Grivco, a demis-o pe Kovesi fără luptă, dar ele nu au fost indubitabile.

Nu, domnule președinte, nouă nu are de ce să ne fie rusine că v-am votat! D-voastră să vă fie rusine că ne-ați mințit! Despre noi, cei care am ieșit în stradă, istoria va consemna că am ieșit pentru principii; despre Iohannis, că le-a trădat. Votanții PNL însă știau că votează un partid nereformat, cu rețele și structuri de căpusat banul public, care nu se deosebește cu nimic de PSD când este vorba de numiri politice (care merg până la femeia de serviciu de la o școală de provincie).

I-aș întreba pe cei care au votat PNL sperând că acesta va face reforme, va pune oameni competenti, va depolitiza instituțiile statului, pe ce s-au bazat? Aveau 30 de ani de istorie a acestui partid la care să se uite! Se pot uita în oglindă și spune complet nevinovati că nu au știut?

Devine butadă deja vorba care circulă pe net, că PNL încearcă de 30 de ani să devină PSD, dar le lipsește talentul. Cei câțiva oameni noi, ca Ciprian Ciucu, au fost înecati ca voce de structura calcinată a unui partid care de trei decenii colaborează pe față sau prin spate cu PSD, în toată țara.

A te rușina sau nu de un vot pe care l-ai dat la un moment dat nu ține doar de ce face cel pe care l-ai votat. Ține și de a te uita la trecutul pe care îl are. Că se întâmplă ca cel care a promis să mintă ca un porc, asta e deja responsabilitatea pentru care teoretic va da socoteală la următoarele alegeri.

O vorbă spune că dacă mă păcălești o dată să îți fie rusine ție. Dacă mă păcălești de două ori să îmi fie mie rușine. Și se numește și prostie.

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Aly Elsiddig
Aly Elsiddig
Jurist și activist social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...