luni, 29 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateCulisele răzgândirii PNL. Iohannis a sunat liderii partidului și le-a cerut coaliție...

Culisele răzgândirii PNL. Iohannis a sunat liderii partidului și le-a cerut coaliție cu PSD / Cîțu s-a propus premier prin interpuși / Ciucă e favorit pentru prim-ministru

PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR, potrivit surselor G4Media.ro.

  • Președintele mai ceruse o schimbare similară de mandat și săptămâna trecută, dar Florin Cîțu, președintele PNL, o refuzase. Miza lui Cîțu era una personală: el voia un guvern Ciucă slab, pe care să îl poată controla de la partid și, astfel, să rămână în cărți. Prin contrast, un guvern Ciucă stabil în Parlament, sprijinit de o majoritate confortabilă, îl face pe Florin Cîțu un președinte de partid fără mare putere, ce poate păți exact ca Ludovic Orban: să piardă partidul în timp scurt în favoarea premierului.

Luni însă, președintele a insistat că PNL riscă să piardă tot dacă nu își schimbă rapid poziția. Liderii PNL au înțeles că, după ce guvernul minoritar Ciucă va fi picat, se deschidea calea anticipatelor – eventual cu o sesizare a PSD la Curtea Constituțională, prin care să îl oblige pe președinte să dizolve Parlamentul. Or, la anticipate, PNL se așteaptă la un scor foarte slab, după cum arată sondajele interne. În plus, Iohannis a luat în calcul și o eventuală radicalizare a poziției PSD, care, lăsat în afara guvernării, ar fi putut declanșa de unul singur procedura suspendării președintelui.

Semnalul dat de Iohannis în culise a fost întărit de câteva ieșiri publice neobișnuite ale unor lideri județeni, care au criticat dur linia partidului impusă de Florin Cîțu. Primul a fost liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma. El a prezentat o rezoluție votată unanim de organizația județeană prin care cerea un guvern majoritar și depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. A urmat liderul PNL Tulcea, pe aceeași linie.

La ora 18.30, tot PNL fierbea. Era clar că Florin Cîțu nu mai stăpânește partidul. Sub presiunea președintelui Iohannis și a filialelor mari, Cîțu a convocat Biroul Executiv la ora 20.00, potrivit surselor G4Media.ro.

La ședința BEX, lucrurile s-au desfășurat rapid: premierul Ciucă și-a depus mandatul, liderii au votat pentru începerea negocierilor pentru formarea unei majorități.

Cei mai mulți lideri locali cu forță au insistat pentru o majoritate cu PSD, cu premier PNL, în timp ce varianta USR a fost susținută doar de 2-3 lideri, potrivit surselor G4Media.ro. Unul dintre motivele invocate în sprijinul coaliției cu PSD a fost acela că e singura care creează o majoritate solidă, în timp ce o coaliție cu USR și UDMR e extrem de fragilă din cauza plecării parlamentarilor fideli lui Ludovic Orban.

Articolul integral poate fi citit pe G4 MEDIA.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE