Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională

Data:

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională. Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat de când și mai ales de ce a devenit fasolea cu ciolan un mod tradițional de sărbătorire a Zilei Naționale a României.

De Ziua Națională, sărbătorim un moment important din istoria românilor: Marea Adunare de la Alba-Iulia, unde în 1918 s-a votat unirea Transilvaniei cu România. E un eveniment care an de an e marcat prin parade militare și porții de fasole cu ciolan.

Parada militară este cumva justificată, având în vedere contextul istoric de atunci. Dar care este legătura între fasolea cu ciolan și Ziua Națională a României.

Citește și: Fasole de Ziua Națională, la Iași. Mii de porţii împărțite în faţa Palatului Culturii

De când și mai ales de ce a devenit fasolea cu ciolan un fel de mâncare tradițional la sărbătorirea Zilei Naționale a României?

Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie, istoric și antropolog amator și fondator gastroart.ro– prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești, a oferit un răspuns.

De asemenea, pe același subiect a vorbit Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare, fondator al site-ului de cultură gastronomică Biscuit.ro și lector la TASTE Culinary Business Academy.

Citește și: GALERIE FOTO | Țara frumoasă. Imagini care te vor face să te reîndrăgostești de România

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională

Cosmin Dragomir ne spune că fasolea este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei rurale de iarnă de la noi, asta abia după ce am importat-o, pentru că fasolea nu este o plantă care crește în spațiul danubiano-pontic de prea mult timp.

„Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri știe tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, în Banat.”

De asemenea, și partea cu afumătură am împrumutat-o din Europa Nordică, spune Cosmin. „De aici și toată vărzăraia cu afumătură specifică Ardealului, împreunarea cu fasolea e totuși de dată mai recentă.

Continuarea în Hotnews.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la lună

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la...

Primul parc experimental de cercetare a tehnologiilor avansate în energii alternative funcționează la Cluj

Primul parc experimental de cercetare a tehnologiilor avansate în...

Controversatul șef al ANPC, Horia Constantinescu, demisionează pentru a fi candidatul PSD la Primăria Constanța

Controversatul șef al ANPC, Horia Constantinescu, demisionează pentru a...

Camere video în toate clasele fără acordul părinţilor şi profesorilor

Camere video în toate clasele fără acordul părinţilor şi...