Cum a ajuns Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, preferatul partidelor românești

Data:

spot_img

Ion Ceban este noul personaj controversat de la Chișinău pe care mizează unii lideri politici de la București. El se înscrie într-o listă lungă de decizii aparent inexplicabile luate de București (sau de o parte a liderilor săi) în relația strategică dintre România și Republica Moldova.

Consolidarea relației lui Ion Ceban cu lideri politici români a continuat puternic și în 2022, informează Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

Ion Ceban este probabil liderul moldovean cu care primarii, președinții de consilii județene, miniștrii sau șefii de partide din România se întâlnesc cel mai des. 2022 a însemnat zeci de întâlniri cu lideri politici din România, cu precădere ai Partidului Social Democrat, dar și membri importanți ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

„Am reușit să identificăm cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, dintre care 12 cu reprezentanți PSD, 8 cu PNL, 5 cu USR, 5 cu reprezentanți de la alte partide politice sau neafiliați (dar toți apropiați de PSD). Ceban participă la evenimente culturale și concerte în România, ține discursuri, iar Chișinăul chiar cofinanțează evenimente vizibile din România”, arată raportul CRPE.

Citește și: Cine anchetează magistrații. Cum a scăpat procurorul Cornescu „Corvin” de acuzația că a colaborat cu Securitatea

Cine este Ion Ceban?

Personaj influent în Republica Moldova de cel puțin o decadă, ales primar al Chișinăului în 2019, după o repetare cu cântec a alegerilor, fost deputat și secretar pentru ideologie al Partidului Socialist pro-rus, Ceban a adoptat în ultimii ani o politică duplicitară, menținând o apropiere de tabăra pro-rusă în timp ce curtează politicieni români și europeni.

S-a declarat apolitic după preluarea funcției de primar, dar și-a luat “concediu” de la Primăria Chișinău pentru a-l susține pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialist, în timpul campaniei prezidențiale din 2020, potrivit CRPE.

Citește și: Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

Ion Ceban a condamnat războiul Rusiei în Ucraina abia în octombrie 2022, când a numit Rusia „stat agresor”. Și atunci doar cu jumătate de gură. A așteptat luni de zile pentru a vedea evoluția războiului și diminuarea sprijinului financiar al Kremlinului pentru a-și „forma” opinia.

Și, cel mai probabil, noul discurs are și acordul Kremlinului, căci tipul politicianului dur, cu mesaje dure pro-Rusia și anti-UE, în stilul lui Igor Dodon, s-a prăbușit în sondaje. Homofob, a încercat să interzică marșul LGBT în Chișinău, promovând un discurs instigator la ură.

Cum îl ajută pe Ceban vizitele în România?

Ion Ceban trebuie să pozeze acasă în politicianul de centru, fără a antagoniza minoritatea pro-rusă și să convingă electoratul pro-european indecis sau nemulțumit de Partidul Acțiune și Solidaritate că este de fapt un susținător al integrării europene. Ceea ce nu e neapărat ușor, dar pentru un politician abil ca Ion Ceban, acest mers pe sârmă nu pare atât de dificil.

Citește și: Război și cancer. Cum a trecut cel mai cumplit an pentru bolnavii ucraineni aflați în refugiu la Cluj

Micile victorii din România, sub forma unor finanțări sau zecile de poze și campanii media, îl ajută să-și creeze o imagine de politician apropiat de București.

Cu finanțările obținute reușește unele succese administrative, destul de vizibile, iar campaniile media ajută la conturarea unui politician ce și-a temperat puternic discursul pro-rusesc din perioada sa de glorie de la Partidul Socialist. Politician ambițios, Ceban a realizat încă dinainte de declanșarea războiului că parteneriatele cu administrațiile din România sunt o carte câștigătoare. Atât financiar, cât și ca poziționare.

Citește articol integral și raportul complet pe site-ul Centrului Român de Politici Europene.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ion Ceban / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Și nu este răspunsul: – „Cum a ajuns Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, preferatul partidelor românești”. De ce nu este răspunsul? Și Primarul Ceban pe Fb se numește Iv Ceban, (Iv – de la Ivan). A fi bine ca Press-hub să analizeze relațiile politicienilor României cu Vladimir Plahotniuc din R Moldova; relațiile PD din R Moldova cu PSD și alte partide din România. Eu mai înțeleg relațiile Dlui Ciolac (PSD România cu PD R Moldova) cu Iv Ceban, dar nu înțeleg prietenia cu alți unii politicieni români, inclusiv cu Dl Emil Boc (echipa Dlui Traian Băsescu). Nu înțeleg și trădarea Unionismului din R Moldova, inclusiv consider că mulți politicieni din România l-au trădat pe D Chirtoacă. În actualul Parlament nu sunt Partide Unioniste, dar conform sondajelor viitorul Președinte și majoritatea Parlamentară va fă anti-română, pro-rusă. Visuri plăcute unor, multor români, „ÎN SOMNUL CEL DE MOARTE”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat, la ora 21:00...

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Oana Popescu...

Alegerile din Moldova: convoi de mașini cu alegători transportați din Transnistria | Aktual24

Alegerile din Moldova: convoi de mașini cu alegători transportați...

Alegeri în Republica Moldova, turul II

Alegeri în Republica Moldova. Astăzi se desfășoară turul II...