Cum a ajuns Rusia lui Putin vasala Chinei. Expert Oxford: Vor un altfel de război rece cu Vestul

Data:

spot_img

Relația dintre Beijing și Moscova devine pe zi ce trece una în care Rusia pare mai degrabă stat vasal decât partener egal al Chinei.

Potrivit profesorului Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford, parteneriatul sino-chinez a dat naștere unui nou „Război rece”, îndreptat împotriva SUA, dar totuși diferit de cel care a luat sfârșit acum peste 30 de ani. 

Noul parteneriat sino-rus, îndreptat evident împotriva Statelor Unite ale Americii, i-a hrănit speranța liderului de la Kremlin că va reuși să înduplece Beijingul să-i ofere sprijin militar și diplomatic, în vederea războiului cu Ucraina.

A obținut însă infinit mai puțin, chiar dacă China a acceptat să semneze câteva contracte economice de zeci de miliarde de yuani, moneda care a luat locul dolarului în relațiile dintre cele două țări. Dincolo de asta, observă profesorul Corneliu Bjola, Beijingul a obținut cam tot ce a vrut, iar nașterea unui nou război rece, încărcat de o simbolistică aparte, a fost consemnată la Kremlin.

„INTERESANT: DINEUL PE CARE XI JINPING ȘI VLADIMIR PUTIN L-AU AVUT LA KREMLIN ÎN ACEEAȘI CAMERĂ ÎN CARE ÎN 1988 RONALD REAGAN ȘI CU GORBACIOV AU DECLARAT SFÂRȘITUL RĂZBOIULUI RECE.

Cred că simbolismul, la mai bine de trei decenii, ar fi cel al unui nou război rece, dar de altă natură, nu neapărat ideologic.

Nu e neapărat ideologic pentru că nu se naște o bătălie între capitalism și comunism, dar este totuși un război între două sisteme total diferite, unul democratic și unul autoritar ca model de guvernare, ca model de relații internaționale”, observă Corneliu Bjola.

Continuarea în Sun Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related