Sub nasul autorităților, un lac menit să protejeze Oradea de inundații a fost acoperit cu moloz.
Privit dinspre digul de la limita parcului recent amenajat de Primărie pe strada Daliei, în cartierul Grigorescu, lacul Adona pare orice, numai lac nu.
Străjuită de case și sedii de firme, adâncitura acoperită acum de buruieni și arbuști este, de fapt, cel mai mare lac de acumulare al Oradiei. La nevoie, ar putea înmagazina până la 2 milioane de metri cubi de apă dacă Adona, pârâul care o străbate, ar veni „umflat” dinspre Sânmartin și, astfel, ar feri orașul de o inundație.
Aflat într-o zonă efervescentă din punct de vedere imobiliar, lacul devine tot mai mic de la un an la altul. Recent, comisarii de mediu au descoperit că mii de camioane cu moloz și pământ au fost deversate în acumulare, ca și cum cineva ar vrea s-o înfunde. Pentru că fapta este o infracțiune, au reclamat-o Parchetului, procurorii trebuind acum să afle cine și de ce a pus ochii pe lacul Adona.
Citește și: Maia Sandu: sprijinul Germaniei consolidează securitatea regională
Chiar dacă este o acumulare nepermanentă, adică una care se umple cu apă doar în cazul unor precipitații extreme, Adona este, conform planului de riscuri la inundații din bazinul Crișurilor, în clasa 2 de importanță, la egalitate cu Leșu. Concret, lacul și barajul de la limita administrativă dintre Oradea și Cihei (Sânmartin) sunt esențiale pentru oraș, care altfel ar putea fi inundat de pârâul Adona, aparent inofensiv.
În ultimele două luni, locatarii din cartierul Grigorescu, care se învecinează cu lacul, au bombardat autoritățile cu reclamații, sesizând că, zilnic, camioane încărcate cu pământ sau moloz trec pe lângă casele lor și golesc încărcătura pe malul stâng al lacului.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)