Cum a ajuns un lac care trebuia să protejeze Oradea de inundații acoperit cu moloz | Bihoreanul

Data:

spot_img

Sub nasul autorităților, un lac menit să protejeze Oradea de inundații a fost acoperit cu moloz.

Privit dinspre digul de la limita parcului recent amenajat de Primărie pe strada Daliei, în cartierul Grigorescu, lacul Adona pare orice, numai lac nu.

Străjuită de case și sedii de firme, adâncitura acoperită acum de buruieni și arbuști este, de fapt, cel mai mare lac de acumulare al Oradiei. La nevoie, ar putea înmagazina până la 2 milioane de metri cubi de apă dacă Adona, pârâul care o străbate, ar veni „umflat” dinspre Sânmartin și, astfel, ar feri orașul de o inundație.

Aflat într-o zonă efervescentă din punct de vedere imobiliar, lacul devine tot mai mic de la un an la altul. Recent, comisarii de mediu au descoperit că mii de camioane cu moloz și pământ au fost deversate în acumulare, ca și cum cineva ar vrea s-o înfunde. Pentru că fapta este o infracțiune, au reclamat-o Parchetului, procurorii trebuind acum să afle cine și de ce a pus ochii pe lacul Adona.

Citește și: Maia Sandu: sprijinul Germaniei consolidează securitatea regională

Chiar dacă este o acumulare nepermanentă, adică una care se umple cu apă doar în cazul unor precipitații extreme, Adona este, conform planului de riscuri la inundații din bazinul Crișurilor, în clasa 2 de importanță, la egalitate cu Leșu. Concret, lacul și barajul de la limita administrativă dintre Oradea și Cihei (Sânmartin) sunt esențiale pentru oraș, care altfel ar putea fi inundat de pârâul Adona, aparent inofensiv. 

În ultimele două luni, locatarii din cartierul Grigorescu, care se învecinează cu lacul, au bombardat autoritățile cu reclamații, sesizând că, zilnic, camioane încărcate cu pământ sau moloz trec pe lângă casele lor și golesc încărcătura pe malul stâng al lacului.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Alegeri SUA. Michelle Obama: Trump se folosește de comentarii misogine și rasiste ca substitut pentru idei și soluții reale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un deținut care efectua lucrări în arhiva Parchetului Judecătoriei Craiova a atacat o grefieră | Știri Craiova

Un deținut care efectua lucrări în arhiva Parchetului Judecătoriei...

Început de an școlar în șantier, la Botoșani | Monitorul de Botoșani

Noul an școlar a început, luni, 9 septembrie, pentru...

Triada eMTB Xperience, competiție dedicată pasionaţilor de mountain biking

Triada eMTB Xperience, competiție dedicată pasionaţilor de mountain biking,...

Pompierii bistriţeni au intervenit pentru stingerea a peste 80 de incendii de vegetaţie în acest an

Pompierii bistriţeni au intervenit pentru stingerea a peste 80...