Cum a alimentat un institut al Academiei Române suspiciuni de conflicte de interese în POSDRU

Data:

spot_img

De peste zece ani, o asociație din București câștigă și implementează proiecte POSDRU și POCU pe bandă rulantă. Numai în anul curent, 2020, asociația are în derulare cinci proiecte POCU. Zeci de proiecte POSDRU au fost implementate în exercițiul financiar 2007 – 2014.

Toate aceste proiecte și-au propus să ofere o îmbunătățire a vieții comunităților rome din sudul României. Uneori, însă, din proiecte nu a rămas nici măcar un site de internet. Dar au fost și succese palpabile: achiziții de mașini premium pe bani europeni sau plata unor colegi de la slujba de la stat ai implementatorului, care ridică semne de întrebare privind posibile conflicte de interese.  

Zeci de proiecte POSDRU, zeci de milioane de euro

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică (ADPSE) Catalactica este numele complet al vechiculului prin care au fost accesate fonduri europene de zeci de milioane de euro. Potrivit unui articol publicat în 2017 de Digi 24, Catalactica ar fi implementat, între 2010 și 2017, 25 de proiecte POSDRU în valoare totală de 40 de milioane de euro. Pare greu de crezut, asta ar însemna o medie de peste 1,5 milioane de euro pe fiecare proiect. Nu mai e așa de greu de crezut, însă, când afli că ADPSE Catalactica a implementat și proiecte de peste 19 milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro) pe bucată.

Omul din spatele Catalactica este Sorin Cace, sociolog și director adjunct al Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV) din subordinea Academiei Române. Potrivit site-ului ICCV, domeniile sale de interes academic sunt “statul bunăstării, politici sociale, ocupare, minorităţi, economie socială”.

Sorin Cace, omul din spatele Catalactica și adjunct al Institutului de Cercetare a Calității Vieții/FOTO: iccv.ro

Tot potrivit Digi 24, Teleormanul a fost cel mai norocos județ pentru asociația lui Cace: “Majoritatea proiectelor implementate de Asociația Catalactica au fost în Teleorman. Banii rulați de Sorin Cace au transformat asociația sa în unul dintre cei mai mari contributori la bugetul județului. La un moment dat, Cace plătea cu asociația sa non-profit mai mulți bani la buget decât sute de firme din județ. (…) Multe din proiectele sale au fost în parteneriat cu consiliul Județean Teleorman, Prefectura Teleorman și Direcția de Asistență Socială din Teleorman, instituții controlate de membri PSD.” De altfel, ADPSE Catalactica are și o filială în Teleorman.  

Catalactica implementează, ICCV dă o mână de ajutor

Într-unul din proiectele POSDRU derulate de Catalactica, una dintre priorități a fost achiziționarea unui autoturism. Astfel, Curtea de Conturi remarca, conform raportului public al instituției pe anul 2012, că “în cazul proiectului <Resurse pentru femeile și grupurile Roma excluse social> s-a constatat că, deşi durata normală de funcţionare a autoturismelor, potrivit HG nr. 2139/2004, este de 4-6 ani, perioada de leasing a fost stabilită pe 12 luni, aceasta reprezentând 16% din durata normală de funcţionare maximă a bunului care face obiectul leasing-ului. Totodată, beneficiarul nu a demonstrat că leasing-ul a fost metoda cea mai rentabilă pentru obţinerea folosinţei bunului respectiv, din analiza costurilor închirierii unui autoturism similar, de pe site-urile de profil, a rezultat că, prin închiriere, costurile ar fi reprezentat 7 mii – 18 mii euro pentru o perioadă de închiriere de 365 de zile, faţă de 26 mii euro, cât reprezintă ratele de leasing.”

Achiziția autoturismului de către beneficiarul acestui proiect, Asociația Catalactica, este complet insignifiantă în comparație cu valoarea totală a proiectului: 16,5 milioane de lei, din care doar puțin peste 300.000 de lei a fost contribuția beneficiarului, peste 16 milioane de lei provenind de la UE. Parteneri în proiect au fost Institutul de Cercetare a Calității Vieții (unde Sorin Cace este director adjunct) și Bolt International Consulting – L. Katsikaris & co (Grecia).

În ciuda bugetului imens, însă, de aproape patru milioane de euro, site-ul proiectului (integrat.org.ro) – care ar fi trebuit să faciliteze integrarea pe piața muncii pentru câteva mii de femei rome – nu mai este disponibil. Dincolo de “mărunțișul” imputat de Curtea de Conturi pentru un autovehicul, rămâne în chestiune dubla calitate a lui Sorin Cace: pe de o parte a reprezentat Catalactica, pe de alta, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, unde era atunci cercetător (și acum este director adjunct).

Selectarea partenerilor în proiectele europene se face cu respectarea unor reguli foarte clare de integritate. În acest caz, ICCV nu putea intra ca partener în proiect fără a-l implica pe propriul angajat, Sorin Cace de la Catalactica, principalul implementator. În final, din proiect nu a rămas nici măcar un site de internet.  

Sute de mii de lei pentru informare și publicitate fără licitație

Printre primele și cele mai “bogate” proiecte POSDRU al căror beneficiar a fost Catalactica (filiala Teleorman) se numără și “PROACTIV – de la marginal la incluziv” (buget tot de 16,5 milioane de lei), “DURABIL – de la subzistență la sustenabilitate” (buget de 19,6 milioane de lei) și “COME – comportament de ocupare manifest etapizat” (buget de “doar” 2,1 milioane de lei). Toate cele trei proiecte au avut ceva în comun: un furnizor de servicii pentru unele nevoi ale proiectelor.

Furnizorul a fost Scutaru Strategic Consulting SRL din București, o mică firmă de consultanță. Acestei firme i s-au plătit, din bugetul proiectului “PROACTIV – de la marginal la incluziv”, 368.000 de lei fără TVA. Aproape 60.000 de lei s-a plătit pentru “realizarea conceptului pentru campania de informare și conștientizare a rolului economiei sociale în rândul grupului țintă și al opiniei publice” (contract semnat pe 30 iulie 2010), aproximativ 170.000 de lei pentru o “campanie de informare și publicitate” (contract din 4 octombrie 2010) și încă 140.000 de lei pentru “organizarea campaniei de informare și publicitate” (contract din 28 martie 2012). În fiecare din cazurile menționate, administratorii proiectului au primit o singură ofertă pentru serviciile solicitate, deci se poate spune că furnizorul a fost, practic, singurul invitat să ia banii europeni.  

Dubă Mercedes de 40.000 de euro

După exact aceeași rețetă, Scutaru Strategic Consulting SRL a mai primit peste 532.000 de lei fără TVA și din bugetul proiectului “DURABIL – de la subzistență la sustenabilitate”. Suma de 195.600 de lei a provenit dintr-un contract semnat pe 21 septembrie 2010 pentru “servicii de publicitate” iar restul de aproape 338.000 de lei a fost contractat pe 15 aprilie 2011 pentru “servicii de organizare campanie de informare și publicitate în cadrul proiectului”. Este util de menționat că, din același proiect, 39.136 de euro fără TVA au plecat către o mașină scumpă: “servicii de leasing financiar pentru 1x MERCEDES BENZ VIANO 2.2” către NBG Leasing IFN SA. Ca și în cazul menționat de către inspectorii Curții de Conturi, leasing-ul a fost contractat pentru doar 12 luni.  

Total pentru Scutaru, fără licitație: aproape un milion de lei

În proiectul “COME – comportament de ocupare manifest etapizat” s-au mai contractat “servicii pentru organizare evenimente, servicii de editare tipărire broșura studii de caz, produse informative si de promovare, servicii de publicitate (publicare anunțuri și comunicate în presă scrisă) și servicii de creare si dezvoltare web site”, pe 11 februarie 2011, de aproape 34.000 de lei fără TVA. Beneficiarul contractului a fost tot Scutaru Strategic Consulting SRL. Doar din cele trei proiecte, așadar, firma de consultanță a încasat 934.000 de lei fără TVA, echivalentul a peste 220.000 de euro.

Până la începutul anului 2013, deci în toată perioada în care încheia contracte cu asociația, unic asociat și administrator al firmei era Codrin Scutaru. Acesta a renunțat la părțile sociale ale firmei la începutul anului 2013 nu întâmplător, ci pentru că a fost numit secretar de stat în Ministerul Muncii. Nu era prima dată când Scutaru ocupa o poziție în acest minister.

Codrin Scutaru/FOTO: facebook.com

Conform CV-ului său, sintetizat de către publicația Gândul, “sociolog şi jurist, Codrin Scutaru a intrat în politică în postura de consilier al ministrului PSD Dan Mircea Popescu la Muncă, în timpul guvernării Năstase. Ulterior a trecut prin Cancelaria primului-ministru Tăriceanu, căruia i-a fost consilier pentru Administraţie publică centrală, a intrat în staff-ul secretarului de stat liberal Svetlana Preoteasa de la Educaţie, de unde a plecat, la momentul instalării guvernului PDL, în consultanţă privată.” De câțiva ani, Scutaru lucrează pentru o companie privată.  

Scutaru și Cace, colegi la ICCV

Conexiunea lui Scutaru cu Ministerul Muncii este relevantă: ani la rând, fondurile POSDRU au fost administrate în România de către Ministerul Muncii. Așadar, când Scutaru a ajuns în minister, se poate spune că știa foarte bine cum funcționează fondurile POSDRU, din postura de beneficiar al banilor europeni, via Catalactica.

O altă coincidență (sau nu) este că Sorin Cace și Codrin Scutaru erau colegi: conform propriului CV, între 2010 și 2013, Codrin Scutaru a fost cercetător al Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV), din subordinea Academiei Române. Tot la același institut, însă, era cercetător în aceeași prioadă și, ulterior, adjunct (din 2015) chiar Sorin Cace, președintele asociației Catalactica.

De altfel, ICCV a fost partener al Catalactica în multe dintre proiectele POSDRU câștigate. Așadar, când Cace semna contracte pe bani POSDRU cu Scutaru, acesta îi era coleg la ICCV. Din nou suspiciuni privind un posibil conflict de interese. Sorin Cace, însă, contrazice acest scenariu, prin răspunsurile pe care ni le-a dat: “Scutaru nu lucra la ICCV la vremea aceea (de fapt, cum am arătat, lucra – n.r.). Nu e conflict de interese. Eu nu știu când s-a angajat la ICCV. Eu nu eram director. Sunt director din 2015. Deci, nu e un conflict de interese (conflictul de interese nu privește funcția de conducere a lui Cace în ICCV, ci relația de colegialitate dintre acesta și Scutaru – n.r.). A fost o competiție acolo (pentru contracte – n.r.), nu mai știu cum a fost acolo. Păi, nu cred că era cerere de ofertă. Nu mai știu exact procedura. Da, chiar nu îmi aduc aminte. Între timp, au mai fost 15-20 de proiecte.

Cum am reușit să luăm atât de multe proiecte? Am scris 64 și ceva de proiecte. Din ele au fost aprobate cam 31 sau 32. Nici nu am semnat contracte pentru toate. Aveam și expertiză pe domeniul acesta din 2001. Am semnat decât vreo 16 proiecte din 30 și ceva la runda 2014. Nu este un conflict de interese cu Codrin Scutaru. Poate era asociat. Daca scrie în CV-ul lui că era cercetător III, înseamnă că era angajat la noi. E posibil să fi fost angajat. Păi, nu e incompatibil. Eu sunt director din 2015. Nu aveam nici o putere de decizie în ICCV. În 2012, era cercetător științific doi.”

Codrin Scutaru a fost mai sec: “Relațiile comerciale dintre entități s-au desfășurat conform procedurilor, transparent și legitim. Nu consider că a existat nici un conflict de interese din cauză că eram amândoi cercetători științifici.”  

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Newsweek Romania în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Catalin Prisacariu
Catalin Prisacariu
Cătălin Prisacariu este jurnalist de investigații și redactor-șef adjunct al Newsweek România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din noul mandat | Ziarul de Iași

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din...

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...