Cum a arătat viața în pușcărie pentru fostul primar al Iașului | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Cum a arătat viața în pușcărie pentru fostul primar al Iașului. Gheorghe Nichita a vorbit cu jurnaliștii de la Ziarul de Iași despre experiența sa.

„Dacă cei de afară ar ști cum este înăuntru, ar da foc la pușcărie”. Două condamnări penale l-au purtat pe fostul primar Gheorghe Nichita prin penitenciarele Iași, Botoșani și Vaslui, ca și prin „beciul domnesc”, arestul de la Rahova.

A numărat zilele până la liberare, a respectat toate regulile și a bifat toate activitățile cerute pentru a obține reducerea fie și cu încă o zi a pedepsei, fără a fi convins de utilitatea lor.

Gheorghe Nichita a pretins 10% din valoarea unui contract de 67 milioane lei

„Sistemul nu e gândit să te reabiliteze, ci să te strivească. Singurul care te poate «reabilita» ești tu”, e concluzia fostului primar. Povestea din spatele gratiilor a acestuia, spusă chiar de el, în rândurile de mai jos.

Gheorghe Nichita a fost condamnat pentru prima oară în 2020, la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită.

Fusese acuzat că a pretins 10% din valoarea unui contract de 67 milioane lei derulat de primăria pe care o conducea. A stat după gratii un an și șapte luni, fiind liberat în 2021.

Citește și: Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Soluția nu este prevăzută pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

Nu pentru mult timp, însă. La sfârșitul lui 2022 a mai fost condamnat o dată, tot la 5 ani de închisoare, pentru că se folosise de angajații Poliției Locale pentru a-și spiona amanta.

În noiembrie anul trecut, a fost liberat din nou, condiționat. Vârsta, munca prestată ca deținut, activitățile în care s-a implicat în penitenciar au scăzut fiecare câte o parte din durata condamnării.

Nu exclude revenirea în viața publică

Acum, familia, nepotul cu care se joacă și pe care îl ajută să asambleze un Lego sunt noile coordonate ale vieții fostului primar.

Dar nu exclude o revenire în viața publică. Contextul electoral l-a făcut să se abțină deocamdată de la ieșirile publice, dar vacanța s-a terminat. Ultima sentință i-a impus ca timp de cinci ani să nu candideze la vreo funcție publică. Dar nu și să tacă.

Citește și: Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Procesul va fi reluat, a decis un complet din care face parte Lia Savonea

A acordat recent un interviu unei publicații online. „Ziarul de Iași” l-a chestionat ieri, pe larg, despre experiența carcerală.

„Am stat la închis și semideschis”

Nichita și-a început prima condamnare la Iași, terminând-o la Botoșani. Penitenciarul de maximă siguranță din Copou se află la 200 de metri de vila fostului primar și la 200 de ani de condițiile din aceasta.

Mizeria, ploșnițele și gândacii, datorate parțial vechimii clădirilor, iar parțial indolenței deținuților și neglijenței personalului, sunt cele mai pregnante amintiri pentru Nichita.

Citește și: Babasha și ursul

„Când este vorba de vreo vizită, de vreo inspecție, Iașul prezintă condițiile de la regimul deschis, nu cele de la regimul închis sau de la maximă siguranță.

Eu am stat la închis și semideschis. Clădirea de la regimul deschis este relativ nouă, și încă bine întreținută, iar de aici pleacă toate diferențele”, spune Nichita.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related