Cum a avansat China. O comparație între elevii chinezi și cei din Europa

Data:

În China am predat 5 ani. Din aceștia 5, 3 au fost în sistemul IB. În Europa e primul an în care predau în sistemul IB.

Automat compar experienţă trecută cu cea curentă.

Deşi e vorba de acelaşi sistem, deşi predau, aceeaşi informaţie folosind aceleaşi metode, diferenţele în ceea ce priveşte raportul elev-profesor ies la iveală şi sunt mari.

În China, elevii, fie ei din familii bogate şi din şcoli private, au disciplina muncii. Tu ca profesor dictezi, iar ei execută.

Am avut elevi chinezi cu un start foarte prost – nu se puteau exprima bine în engleză, nu aveau idei, nu studiaseră istorie înainte etc, dar care odată ajunşi la clasă, cooperau 100% cu profesorul.

Munceau pe brânci, nu contestau nota, nu se plângeau de volumul mare de teme, nu se lamentau că nu dorm suficient etc.

Elevii chinezi au scos note de 4-6/7 în examenul final axat pe istoria Europei.

Aici am elevi care sunt fluenţi în engleză, care au idei şi argumente, de cele mai multe ori slabe. Au impresia că ştiu tot fără să studieze nimic sau mai nimic sau doar ceea ce le place.

Au atâta siguranţă de sine unii dintre ei încât eu rămân uimită. Au personalităţi puternice şi sunt gata să le expună discutând în contradictoriu cu tine. Nu poţi forţa, nu le poţi dicta pentru că reacţionează. Nu ştiu cât vor scoate în examenul final, dar eu am trecut progresiv prin situaţii de panică – stres – adaptare şi resemnare.

(Referitor la siguranţă de sine, mă gândesc că e mare lucru să o ai, că e preferabil să o ai în exces, decât să suferi de lipsa ei).

Ionela Dobos a lucrat cinci ani ca profesoară de liceu în Beijing, predând științe sociale. În prezent locuieste în Italia, unde preda istorie si teoria cunoașterii.

spot_img
Articolul precedentPNL sunt eu!
Articolul următorCDR reloaded ?
Ionela Dobos
Ionela Dobos
Ionela Dobos a lucrat cinci ani ca profesoară de liceu în Beijing, predând științe sociale. În prezent locuiește în Italia, unde preda istorie si teoria cunoașterii.A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București și masteratul european în democrație și drepturile omului în cadrul Universităților Bologna și Sarajevo (2009).A publicat in Evenimentul zilei, AEPADO, Central European Journal of International and Security Studies și în Monitor Strategic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iată cea mai inutilă investiţie publică din ţară: „Telescaunul ruşinii”! Împlineşte 10 ani şi stă tot la ruginit. A costat 1,5 mil. euro

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...

Pacienții care aleg un anumit medic de la stat vor plăti o taxă pentru serviciu | Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții...

A murit actorul Cornel Ciupercescu

Teatrul Evreiesc de Stat a anunțat duminică moartea actorului...