Cum a decis Uniunea Europeană să-l pedepsească pe Orbán pentru întâlnirile sale cu Putin și Xi Jinping

Data:

spot_img

Uniunea Europeană va boicota summitul afacerilor externe organizat de Ungaria luna viitoare, ca reacție la obstrucțiile repetate ale premierului Viktor Orbán asupra politicii externe a blocului.

În loc să participe la evenimentul programat pentru 28-29 august la Budapesta, miniștrii afacerilor externe ai UE vor organiza propriul summit, anunță Politico.

Ungaria deține președinția Uniune Europene

Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, percepea acest summit ca pe o oportunitate pentru Orbán și ministrul său de externe, Péter Szijjártó, să influențeze agenda de politică externă a blocului. Cu toate acestea, după ce Orbán a blocat ajutorul pentru Ucraina și a participat la vizite cu Vladimir Putin și Xi Jinping, miniștrii din Uniunea Europeană au decis să evite evenimentul.

Citește și: Viktor Orbán își continuă vizitele. Premierul Ungariei s-a întâlnit cu Donald Trump

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va convoca un consiliu „formal” de afaceri externe în același timp cu summit-ul lui Orbán, conform unor surse diplomatice anonime. Această mișcare vine după criticile dure aduse ambasadorului Ungariei la UE, Bálint Ódor, într-o întâlnire recentă. Slovacia a fost singura țară care a ales să nu-l critice pe Ódor.

„În cazul în care va exista un consiliu formal de afaceri externe organizat de Înaltul Reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați pentru Politico.

Miniștrii UE boicotează summitul de la Budapesta

Prin boicotarea summitului de la Budapesta, miniștrii UE speră să transmită un mesaj clar că Ungaria nu vorbește în numele UE. Tensiunile dintre blocul european și Ungaria s-au intensificat de-a lungul anilor din cauza derapajelor democratice sub Orbán și a blocajelor repetate în procesul decizional al UE.

Sub conducerea actualului premier ungar, propunerile legislative și finanțările au fost frecvent blocate pentru a obține concesii pentru oficialii maghiari în domenii fără legătură directă cu respectivele legi, finanțări sau alte proiecte dezbătute la Bruxelles.

Nemulțumirile față de poziția Ungariei în UE au devenit evidente încă de la prima întâlnire sub președinția țării. La acest eveniment, au fost prezenți doar șapte miniștri din alte state membre, iar niciun comisar european nu a participat.

Un diplomat a ironizat spunând că, „din păcate”, țara lor nu va putea fi prezentă la evenimentul lui Orbán, în cazul în care Borrell organizează o întâlnire concomitentă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cursa dintre SUA și China pentru construirea celui mai performant submarin | Aktual24

Cursa dintre SUA și China pentru construirea celui mai...

România reciclată: Guvern Ciolacu 2, cu prezidențiabil comun | Deutsche Welle 

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. PSD,...

Noul ministru al Justiției, un apropiat al Liei Olguța Vasilescu |  Aktual24

Noul ministru al Justiției, un apropiat al Liei Olguța...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...