sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateCum a devenit România ținta predilectă a discursului de ură la Chișinău...

Cum a devenit România ținta predilectă a discursului de ură la Chișinău pe timp de pandemie

Foto: Gov.ro

Pandemia de Coronavirus a amplificat amploarea discursului de ură la Chișinău, acolo unde – dinspre zona politicului – România s-a remarcat ca una dintre țințele atacurilor, fie direct, fie ca partea a Uniunii Europene.

Acest fenomen s-a pliat pe o strategie a unor narative antieuropene venite pe filiera Kremlinului și promovată în Republica Moldova de exponenți ai forțelor proruse de la Chișinău.

Primele atacuri au venit dinspre președintele prorus Igor Dodon încă de pe data de 7 martie, atunci când în R. Moldova a fost identificat oficial „pacientul zero” infectat cu COVID-19.

Mai exact, Dodon a declarat despre o femeie care a călătorit cu avionul dinspre Italia către R. Moldova că ar avea dublă cetățenie – moldovenească și română – și apoi că nu va permite ca cetățenii români să folosească Chișinăul ca escală pentru a ajunge în România.

„E prematur să interzicem zborurile din Italia, dar ca să nu avem tranzitul prin Moldova, propunem ca spre Moldova să se permită doar intrarea moldovenilor. Nu putem permite ca R. Moldova să devină zonă de tranzit. Examinăm oportunitatea să limităm și să dăm acces doar cetățenilor moldoveni. Dacă românii interzic zborurile spre România, ei toți o să zboare la Chișinău și de aici o să meargă cu mașina. De aceea o să permitem zborul doar moldovenilor”, a spus președintele Igor Dodon pe data de 9 martie.

Tot atunci, Dodon a făcut publice datele personale ale „pacientului zero” și a pornit un narativ discriminatoriu prin separarea cazurilor de infecție cu COVID-19 în „cu transmisie locală” și de „import”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu este un jurnalist politic și de investigație, specializat în Europa de Est și în politica fostelor state sovietice din regiune. A lucrat ca jurnalist din 2006 la posturile de presă românești precum Mediafax și cotidianele Ziua, Curentul și Evenimentul Zilei. A fost premiat pentru investigațiile sale de Uniunea Jurnaliștilor Profesioniști din România în 2016; a câștigat premiul „European Reporter în 2017” oferit de Comisia Europeană și a fost premiat în Moldova prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în 2016.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE